Categories: Društvo

Novi Pazar potpisnik Sporazuma o formiranju turističke regije Kopaonik

Gradonačelnik Novog Pazara NIhat BIševac potpisao je na 40. Medjunarodnom Sajmu turizma u Beogradu Sporazum o formiranju turističke regije Kopaonik. Inicijativa za formiranje regije datira od 2015. godine, a prema sporazumu, na polju razvoja turizma, zajednički će delovati tri grada i šest opština, među kojima je i Novi Pazar.

„Izuzetno važan trenutak za sve nas. Za grad Novi Pazar sa brojnim spomenicima pod zaštitom UNESCO-a, nemerljiv je značaj udruživanja u pogledu dovođenja turista u region ali i realizacije brojnih projekata. Za sve potpisnice, značaj sporazuma je isti, što garantuje kvalitetnu saradnju i popularizaciju turizma“, kazao je Biševac.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Miroslav Knežević ocenio je da je „integracija gradova i opština u okviru turističke regije Kopaonik sjajan korak, načinjen u skladu sa  nacionalnom strategijom razvoja turizma za period do 2025. godine“, i da je  „regionalna povezivanja najbolji su put sa se iskoriste svi turistički potencijali naše zemlje“.

Kada je 2015.godine nastala inicijativa za udruživanje, ineteres potpisnica Sporazuma o osnivanju regije Kopaonik bio je,  prema rečima predstavnika turističkih organizacija, pre svega promotivni. Postalo je, međutim „evidentno da se  turističko tržište širi neverovatnom brzinom i zahteva dinamiku“. Sem toga, apliciranje za sredstva prema resornom Ministarstvu i prema inostranim donatorima biće jednostavniji.

Potpisnici sporazuma svesni su da sa kompleksnim turističkim proizvodom  koji objedinjeno nudi  planinski turizam, banjski turizam, kulturno nasleđe, manifestacioni turizam i drugo, imaju bolju perspektivu i deluju u  skladu sa potrebama savremenih turista.

K.R./Informativna služba Grada

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

10 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

24 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

1 day ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

1 day ago