Kultura

Časopis “Pazarče” ugledao svjetlo dana

U narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” promovisan je novi časopis za školarce pod nazivom “Pazarče” u kome će učenici osnovnih škola od sada moći da objavljuju svoj literarne radove, novinarska istraživanja i intervjue, da pišu o aktuelnostima u školama i da predstave sva svoja interesovanja.

Ideja o stvaranju časopisa rođena je dosta ranije, prema riječima učesnice programa Partnerski za obrazovanje, Mirsade Tripković, a koja uređije časopis. Ona kaže da je podrška Grada Novog Pazara ključna u procesu realizacije te ideje:

” Svega ovoga na bi bilo da nije bilo podrške Grada Novog Pazara i gradonačelnika Nihata Biševca. Pazarče je nastalo nakon pitanja učitelja i nastavnika, upućenog djeci, o tome kako bi se osjećali kada bi neko objavio ono što imaju da kažu. Svaka rečenica napisana u svojstvu odgovora odisala je emocijom, koju, shvatili smo, ne smijemo izneveriti “, kazala je urednica Tripković.

Ovo je samo jedan u nizu brojnih oblika podrške mladima koje Grad Novi Pazar pruža na različitim poljima obrazovanja i kulture.

” Najlepše se čovek oseća kada zna da mlađima, na čijim idejama svijet ostaje, pomaže da zakorače ka ostvarenju svojih snova. Od ideje do realizacije potrebno je puno truda, naročito kada ste na početku, a svaki je početak težak. Grad podržava originalne ideje i projekte osmišljene da afirmišu mladost i originalnost, umjeće i veštine“, poručio je gradonačelnik Biševac,  izrazivši uverenje da će kroz rad na “Pazarčetu“ mnogi školarci imati šta da kažu i umeti da iskoriste šansu da se afirmišu “,  rekao je Biševac.

Tokom promocije priznanja su uručena prosvetarima koji su se potrudili da ova ideja zaživi  i koji neprekidno podstiču talentovanu djecu da svoje težnje i doživaljaj svijeta pretoče u pisanu riječ.

Prvi broj časopisa „Pazarče“ privukao je pažnju između ostalog i zbog intervjua sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem u kome prvi se čovjek našeg grada, odgovarajući na pitanja novinara osnovca, podsjetio i svojih đačkih dana.

Podeli