DruštvoPolitika

Avramović: Ugledati se na proverena evropska rešenja

Dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović kaže da su se u javnosti iskristalisala dva oprečna stanovišta o radnoj verziji amandmana na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa, a da je on mišljenja da se treba ugledati na proverena rešenja koja postoje u evropskim državama.

Jedno stanovište je, objašnjava, ono koje se često pejorativno naziva “sudokratija”, a prema kome same sudije i tužioci treba da imaju glavnu ili čak jedinu ulogu pri izboru svojih kolega.

Prema drugom viđenju, zakonodavna i izvršna vlast treba u određenoj meri da učestvuju u procesu izbora na pravosudne funkcije, a deo javnosti je spreman da to kvalifikuje kao ugrožavanje nezavisnosti sudova, kaže on za današnju “Politku”.

Međutim, retka je savremena demokratija u kojoj tri grane vlasti ne kontrolišu jedna drugu, kao što je to slučaj i s američkim modelom “provere i ravnoteže”.

On smatra da treba da se ugledamo na proverena rešenja koja postoje u evropskim državama.

Navodi primer da u Nemačkoj posle složene procedure sudije bira ministar pravde, a u Francuskoj predsednik.

– Ali, mi nismo ni Nemačka ni Francuska. Mi uzore treba da tražimo u državama kojima smo sličniji poput Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Austrije iz koje smo u 19. veku često uspešno transplantirali pravo i pored razlika u stepenu razvijenosti društva – kaže Avramović.

– Svaki eksperiment u toj sferi bi bio veoma opasan i ne treba ponavljati tuđe greške. Stoga je neophodno iznaći pravu meru u ravnopravnosti grana vlasti, izbegavajući ekspresna rešenja – rekao je Avramović.

Prema njegovim rečima, pitanje nezavisnosti sudija se banalizuje time što se često svodi prvenstveno na pitanje postupka njihovog izbora jer nezavisnosti sudije ne zavisi samo od toga.

– Izuzetno je važna stabilnost i stalnost sudske funkcije, a bili smo svedoci da se čak i to načelo nekada može dovesti u pitanje. VS S i o tome odlučuje i zato je njegova politizacija opasna koliko i njegova zatvorenost.

Kada ga pitanju otkud u politici Avramović citira De Gola: “Politika je isuviše ozbiljna stvar da bi se njome bavili samo politicari”.

Izvori: Blic, Tanjug

Podeli