DruštvoVesti

Mahmutović u Podgorici na konferenciji o imunizaciji

Imunizacija će biti regionalni prioritet u narednih nekoliko godina, a na to se obavezalo 12  zemalja Jugoistočne Evrope potpisivanjem izjave o namerama, na Ministarskoj konferenciji, koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja Crne Gore u saradnji sa regionalnom kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije. U ime ministarstva zdravlja republike Srbije paraf je stavio državni sekretar Meho Mahmutović.

Tamošnji ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je izjava o namerama zeleno svetlo za izradu regionalne mape puta, kojom će biti utvrđene strateške težnje i ciljevi za unapređenje programa imunizacije u narednim godinama. Kako je saopšteno, plan predviđa obezbeđivanje visoko kvalitetnih vakcina, reviziju kalendara vakcinacije uvođenjem, vakcina isključivo na osnovu praktičnih dokaza, jednaku dostupnost vakcinama kroz kreiranje nediskriminatorskih politika imunizacije.

Na konferenciji je istaknuto da su mnoge države i moderna društva opekli i skupo platili cenu lažne povezanosti vakcina i autizma, te da je epidemija morbila u regionu i Evropi, zbog smanjenog obima imunizacije, prijetnja da se povratkom zaboravljenih bolesti čovečanstvo vrati nekoliko koraka unazad.

Na konferenciji su izneti podaci i brojke o obuhvatu vakcinisanih, te rezultati  kampanje o značaju imunizacije.

Regionalna direktorica Svestke zdravstvene organizacije Žužana Jakab je, osvrćući se na akcioni plan za imunizaciju za Evropu, koji je usvojen 2014. godine, a treba da se primeni do 2020, kazala da je sada jasno da se skrenulo s puta, te da će fokus u budućem radu zemalja regiona Jugoistočne Evrope biti između ostalog, jačanje zajedničkih postupaka nabavki vakcina a sve u cilju smanjenja cena. Ona je u tom pravcu najavila i osnivanje radne grupe.

Regionalnoj konferenciji prisustvovali su ministri zdravlja Malte, Makedonije, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Albanije i Rumunije, kao i visoki predstavnici zdravstvenih sistema Srbije, Hrvatske, Izraela i Bugarske.

 

Senada Kalić

Podeli