DruštvoEkonomija

Evropski PROGRES doneo pozitivne promene

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac predstavio je projekat zaštite sliva reke Raške, kao jedan uspešnijih koji je Evropski Progres uz podršku Evropske unije i vlada Švajcarske i Srbije, realizovao u proteklom periodu. Rezultati trogodišnjeg rada ovog razvojnog programa predstavljeni su danas u beogradskom Centru Sava, a predstavnicima 34 lokalne samouprave koje su učestvovale u realizaciji programa, uručene su zahvalnice.

Otvaranje 700 novih radnih mesta i 96 novih preduzeća, doprinos privlačenju investicija za ekonomske i socijalne projekte čija vrednost trenutno premašuje deset miliona evra, i unapređenje socijalne uključenosti kroz poboljšanje društvenog i ekonomskog položaja više od 9.000 ljudi iz ranjivih grupa, samo su neki od rezultata koje je tokom tri godine rada razvojni program Evropski PROGRES ostvario u saradnji sa 34 lokalne samouprave jugoistočne i jugozapadne Srbije uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) i vlada Švajcarske i Srbije. Predstavljanju rezultata Evropskog PROGRES-a, zajedno sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorom Švajcarske Filipom Geom, prisustvovale su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović,predstavnici ministarstava, razvojnih agencija i civilnog društva, ali i predstavnici 34 lokalne samouprave koje su učestvovale u realizaciji projekata, među kojima predsednici sandžačkih opština i gradonačelnik Novog Pazara.

Uz podršku Evropske unije i vlada Švajcarske i Srbije, Evropski PROGRES je u saranji sa 34 lokalne samouprave sproveo 254 projekta, koji su doprineli povećanju kvaliteta života građana.

Kao primer dobre prakse na skupu je predstavljen projekat zaštite sliva reke Raške od poplava realizovan u Novom Pazaru, koji je prema rečima gradonačelnika Nihata Biševca doprineo boljoj zaštiti stanovništva i imovine od poplava. „Projekat čiju realizaciju su EU i Vlada Švajcarske podržale sa 650.000 evra, podrazumevao je izgradnju 13 pregrada nadeset pritoka reke Raške i pošumljavanje preko 200 hektara zemlje, a pokazao se kao efikasan tokom poplava 2014. i 2016. godine kada je sprečeno izlivanje nabujalih reka i nanošenje štete stanovništvu i objektima pored reke“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji je doprineo održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada švajcarske podržavale su sa 24,46 miliona evra.

S.Lj.

Podeli