Islamska zajednica BiH osudila napad na Latića

IZBiH: Džamija i ne primjereno ponašenje ne idu zajedno

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je fizički napad na Latića a posebno zbog činjenice da se incident dovodi u vezu s džamijskim prostorom.

Od nadležnih državnih organa očekuju da rasvijetle sve okolnosti oko ovog nemilog događaja.

– Neprihvatljivo je da se navikavamo živjeti u društvu u kome se silom rješavaju nesporazumi, a pogotovo ako se za njom poseže zbog javno izrečenih stavova i od ljudi koji se povezuju s džamijom i njenim svetim prostorom – kaže se u saopćenju Islamske zajednice.

Iz Islamske zajednice naglašavaju da se džamije ni u kom slučaju ne bi smjele dovoditi u vezu s nasilničkim i neprimjerenim ponašanjem.

SDP: Otkriti počinioca

Danas je i Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osudila napad na Latića tražeći od nadležnih policijskih i tužilačkih institucija da hitno otkriju počinitelja ovog napada.

– Neprihvatljivo je da u BiH danas novinare napadaju zbog njihovog rada. Sve ovo posljedica je pravljenja privatne države od strane aktuelne vlasti, koja ne osigurava ni minimum sigurnosti bilo kome ko ne prihvata njihov model vladanja – navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Sloboda medija i sloboda izražavanja, kako se ističe, temeljna je odlika svakog demokratskog društva, te SDP smatra da ovaj napad pokazuje da je današnja BiH daleko od države i društva koja osigurava takvu slobodu.

Naša stranka: Napad na slobodu mišljenja

Član Naše stranke Vibor Handžić izjavio je da je jučerašnji napad na Nedžada Latića napad ne samo na njegov fizički integritet, što najoštrije osuđuje, nego i napad na slobodu mišljenja.

Pozvao je policijske i pravosudne organe da najhitnije reaguju i najoštrije sankcioniraju napadača, ali i eventualne podstrekače na napad.

– Ne smije se dopustiti da ovaj napad bude podstrek za druge napade na bilo čije političke neistomišljenike, pogotovo u vrijeme predizborne kampanje i izrazito ostrašćene retorike s pozicija vlasti kojoj svjedočimo već osam mjeseci pred izbore – rekao je Handžić uime sarajevskog regionalnog odbora Naše stranke.

BH novinari: Drugi napad u februaru

“Nanošenje tjelesnih povreda i napad na Nedžada Latića predstavljaju brutalni napad na slobodu izražavanja i ugrožavanje sigurnosti novinara, te grubi pokušaj gušenja slobode medija i kritičkog pisanja o aktuelnim događajima u Sarajevu, uključujući i ponašanja pojednih pripadnika vehabijskog pokreta”, naveli su u saopštenju iz Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

Upravni odbor BH novinara zahtjeva hitnu istragu svih okolnosti napada na Latića, utvrđivanje identiteta napadača i motive napada, te poduzimanje zakonom propisanih mjera na brz i efikasan način, koji će pokazati kako policijske strukture i pravosudne institucije odgovorno i blagovremeno postupaju u slučajevima napada na novinare i ugrožanjavanja njihove sigurnosti.

Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da je ovo drugi napad u mjesecu februaru, koji se desio neposredno nakon obavljanja privatnog vjerskog obreda u nekoj od sarajevskih džamija i dovodi se u vezu sa novinarskim radom. Slobodni novinar Faruk Vele je Liniji za pomoć novinarima prijavio verbalne napade i prijetnje putem jednog broja portala, koji su uslijedili odmah poslije molitve u Carevoj džamiji u Sarajevu, i govora imama u kojem je poručio kako “pojedinim novinarima za života treba klanjati dženazu”.

Upravni odbor BH novinara ne dovodi u vezu napade na novinare Nedžada Latića i Faruka Velu i ugrožavanje njihove sigurnosti sa djelovanjem Islamske zejednice u BiH, ali očekuju od ove vjerske institucije javnu osudu pomenutog govora u Carevoj džamiji, kao i proaktivnije djelovanje i Islamske zajednice, kao i svih drugih vjerskih zajednica i crkava u Bosni i Hercegovini, na sprečavanju govora i ponašanja vjernika koji mogu, na direktan ili indirektan način, dovesti u pitanje slobodu medija i sigurnost novinara.

Podsjetimo, jučer se desio napad na novinara Latića. Tom prilikom je zadobio povrede opasne po život.

Podeli