Društvo

Počele obuke žena u okviru projekta “Preuzmi inicijativu” udruženja REPER

“Preuzmi inicijativu” – Promocija I razvoj ženskog preduzetništva” naziv je projketa, koji realizuje udruženje građana REPER uz finansijsku pomoć ambasade Australije u Srbiji. U okviru ovog projketa planirano je da se održi 5 radionica, koje će doprineti da žene, polaznice projekta, nauče ili ovladuju jednostavnim veštinama za pravljenje prirodne kozmetike, nakita, a danas su imale priliku I da nauče tehniku  zlatoveza kao starog  zanata, sa ovog područja.

Uz starogradske pesme, sevdalinke i druženje, starije sugrađanke Novog Pazara su danas u muzeju prenele svoje znanje osnova veza na platnu mladim Novopazarkama. Ovo je idealna prilika da se ova stara tehnika zanata, koja polako izumire očuva, ali i prilika da se nezaposlene žene motivišu da  same pokrenu svoj biznis.

Fifa Koca, Hasima Kolašinac i Džemila Gicić žene su koje od davnina znaju ovaj stari zanat. Koca kao zvanični mentor radionice prenela je svoje znaje  mlađim učesnicima.

Zadovoljne su i mlađe sugrađanke , kažu da je vez zanimljiv, te da će se potruditi da svoje iskustvo prenesu i svojim vršnjakinjama.

Projekat podržava i Nacionalna služba za zapošljavanje. PR Aida Bojadžić kaže da su ovakve radionice prilika da se žene pokrenu, da dobiju ideju da pokrenu svoj biznis I konkurišu za sredstva, koje ova služba svake godine dodeljuje za samozapošljavanje, jer je prema poslednjih podacima najviše nezaposlenih žena u starosnim kategorijama od 30 do  40 godina.

Osim zlatoveza , u okviru projekta planirano je da se žene nauče da same naprave prirodnu kozmetiku , nakit, da same izrada biznis plan I kako da na najbolji način svoje proizvode promovišu putem interneta  na društvenim mrežama.

Radionice će se odvijati tokom februara, marta i prve polovine aprila. Projekat bi bio ispromovisan maksimalno na lokalnim i regionalnim medijima, društevnim mrežama, uličnim performansima.

Učešće na obukama je besplatno, a za učesnice osim materijala za praćenje I aktivno učestvovanje uradionicama obezbeđeno je prigodno posluženje. Na kraju obuke sve učesnice dobiće sertifikat o uspešno završenim radionicama.

Planirano je da na ovim radionicama ukupno učestvuje 30 nezaposlenih žena. Kraj projekta biće za Dan grada 20.april, kada će polaznice radionica izložiti i prikazati ono što su napravile. Izložba će biti prodajnog karaktera, a cilj  je da se uspostavi saradnja sa lokalnom samoupravom i Turističkom organizacijom Novog Pazara koji bi otkupili deo ili sve što žene naprave i to bi služilo kao deo poklona koje predstavnici Grada svakodnevno poklanjaju gostima.

Podeli