Kultura

“Iza velova” od sutra u galeriji MMC

U Galeriji Multimedijalnog centra sutra će biti otvorena izložba radova dvije istaknute umjetnice iz Beograda, Ivane Dragutinović Sokolovski i Dragane Žarevac. Izložba nosi naziv ” Iza velova” i biće otvorena u 19:30h. Ova izložba se sastoji od posebnog video rada u trajanju od 50 minuta i crteža, od kojih je veličina jednog crteža sedam metara a drugog je devet. Crteži su rađeni isključivo za prostor galerije, tako da su očekivanja da će ova nesvakidašnja izložba ostaviti poseban utisak na likovnu publiku.

Ove dvije umjetnice rade na projektu “Velovi” skoro tri godine i cijela priča se zasniva sa na spoju modernog zapada i savremenog islama. Veo za njih predstavlja jedan pokrov jednu granicu između realnog svijeta i istine i one to kroz ovaj svoj koncept pokušavaju da objasne”, rekla je urednica programa galerije MMC, Amra Hodžić Jejna.

Ivana Dragutinović Sokolovski je akademska slikarka, doktotirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, bavi se crtažom, slikom, instalacijom, videom, dok je Dagana Žarevac performans umjetnica koja je završila Filološki fakultet idobitnica je brojnih međunarodnih nagrada.  Izlagala je, između ostalog, u Tejt Modern u Londonu, Centru Žorž Popmpidu u Parizu, Muzeju Gugenhajm u Bilbau, Renesans Sosajeti u Čikagu, Kičen u Njujorku i na preko sto međunarodnih video festivala.

Podeli