Društvo

Veće povjerenje građana u rad gradskih institucija

Građani Novog Pazara zadovoljniji su načinom na koji grad Novi Pazar zastupa i štiti njihove interese u odnosu na prethodni period, pokazuju istraživanja koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju, Cesid, u organizaciji razvojnog programa Evropski PROGRES.

Predastavnici Gradske uprave Novog Pazara i odjeljenja iza informisanje predstavili su rezultate istraživanja koji će, kako je rečeno, biti smjernica unapređenja budućeg rada gradskih institucija.
Građani su u istraživanjima Centra za slobodne izbore i domorkatiju odgovarali na različita pitanja i pokazali svoj stav o Gradu i gradskim institucijama. Rezultati pokazju da su stanovnici Novog Pazara u sličnoj mjeri informisani o radu Gradaske uprave u odnosu na prethodni period, ali i da su zadovoljniji načinom na koji Grad štiti interese građana u odnosu na period u 2010. i 2013. godini.

Na grafikonima se vidi da je povjerenje građana svakako bolje u odnosu na prije četiri godine i da ono raste kada su u pitanju sve gradske institucije pojedinačno, rad gradonačelnika, administracije, Vijeća i Skupštine.

Načelnik Gradske uprave, Alimr Leković, istakao je na konferenciji za novinare da su ljubaznost i profesionalnost službenika prema strankama, odnosno građanima, ključni.

” Kako bismo unaprijedili ovu oblast, mi smo usvojili Kodeks časti koji će nam omogućiti da pobošljamo kvalitet rada službenika. Kada je riječ o pružanju konkretnih usluga, rokovi uglavnom zavise od zakonskih propisa koji se mijenjaju. Da napomenem da što se tiče upravnog postupka, rok za rješavanje je 60 dana, a predmeti se obrađuju mnogo brže. Ovo pokazuje da su očekivanja građana porasla i drago nam je da je tako. Trudićemo se da opravdamo očekivanja”, rekao je Leković.

On je pozvao građane da prijave neregularnosti u radu službenika na nekoliko načina (putem podneska ili mejla) i apelovao da naročito ozbiljno shvate mogućnost prijavljivanja eventualne korupcije. U 2018. godini u pogledu efikasnosti pružanja usluga, Gradska uprava će uvesti niz novina, a realizacija nekih je već započela.

“Mi smo kroz strategiju komunicijranja i razne aktivnosti pokrenuli poboljšanje informisanosti građana i to se poklapa sa rezultatima istraživanja. Planirano je da se pokrene infoplut, kao živi kontakt sa građanima na samom ulazu u GU jer su građani pokazali da na taj način žele da se informišu o procedurama.Već narednog meseca ćemo štampati brošure koji će sadržati precizne odgovore na najčešće postavljena pitanja i jasna upustva u vezi sa radom GU. Ovakav tekst se već nalazi na gradskom sajtu kao i elektronski registar procedura gde se građani mogu informisati”, rekla j, ispred Odeljenja za informisanje, Hana Salihagić, istakavši da su i takozvane građanske akademije osmišljene da građane upoznaju sa nadležnostima i funkcionisanjem lokalne samouprave.

U okviru ovog istraživanja, koje je rađeno u oktobru i novembru prošle godine, učestvovalo je 400 ispitanika, a slične aktivnosti Evropski progres sproveo je i u ostalim gradovima u kojima djeluje.

Podeli