Društvo

Strukovna udruženja napustila javnu raspravu o promeni Ustava o pravosuđu

Javnu raspravu o nacrtu Ustava o pravosuđu zbog istupa pomoćnika ministra pravde Čedomira Backovića napustilo je više tužilačkih i sudijskih udruženja. Raspravu su napustili članovi Konventa, Udruženja tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilačkih i sudijskih pomoćnika i Advokatske komore Vojvodine.

Kako je za N1 rekao Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), Čedomir Backović izneo je mnoštvo uvreda i izjava koje su sudije okarakterisale kao pretnje.

“Zbog toga smo odlučili da napustimo ovakav skup, jer on ne predstavlja ni pokušaj javne rasprave i u suprotnosti je sa onim što je stajalo u obavezama u akcionom planu za Poglavlje 23. Svi odgovori koje smo čuli na postavljena pitanja pokazali su nepoštovanje i struke i civilnog društva”, rekao je Antonijević.

Rasprava je prekinuta, nakon što je Backović Konvent nazvao “nekom vrstom Centralnog komiteta” i nakon što nisu dobili odgovore o njegovom poslednjem istupu na TV N1 i drugim stavovima.

“Ovo danas pokazuje nipodaštavanje i pokušaj da se jednoumlje iz Ministarstva pravde nametne struci, da se zakloni iza građana i da se zaista ne uđe ni u kakvu raspravu o predloženim rešenjima”, rekao je Milan Antonijević.

Ipak, kako je dodao, to više liči na lični obračun pomoćnika ministra sa sudijama i tužiocima, nego na stav nečega što je Ministarstvo pravde.

Antonijević dodaje da su na javnoj raspravi u Novom sadu ostali predstavnici Alumni kluba, Europijusa i Akademske mreže Rolan.

Podsetimo, ministarstvo pravde objavilo je nedavno Radni tekst amandmana na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Ovaj radni tekst, sudije i tužioci, iz dana u dan kritikuju navodeći su da su amandmani neprihvatljivi tražeći da se oni povuku.

Kroz predložene amandmane, kako je pokazala analiza Insajdera samo nekoliko dana posle objavljivanja predloga novog teksta Ustava, krije se zapravo stavljanje pravosuđa pod potpunu kontrolu.

Sa druge strane, predstavnici izvršne vlasti ukazuju da je svaka kritika zainteresovane javnosti vrlo dobrodošla tvrdeći, međutim, da su predložena rešenja donose jednaku primenu zakona za sve.

Izvor: N1, Insajder

Podeli