Društvo

Sutra svetski Dan dece obolel od raka

Sutra je i svetski Dan dece obolele od raka. Tim povodom Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) organizuje niz aktivnosti sa ciljem da se skrene pažnja šire društvene zajednice na probleme malignih oboljenja kod dece. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru trenutno ima 32-oje dece obolele od raka, a tokom prošle godine nije evidentiran ni jedan smrtni slučaj. Baloni podrške za sve mališane koji se leče sutra tačno u 13 časova biće pušteni u 40 gradova Srbije, među kojima je i Novi Pazar.

Svetski dan dece obolele od raka 15.februar obeležava se od 2002.godine u više od 90 zemalja sveta. Na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka i uz podršku Ministarstva zdravlja, ovaj datum se u Srbiji obeležava od 2013.godine. Statistika je zabrinjavajuća. Godišnje u svetu od raka oboli oko 160 hiljada dece, a 90 hiljada ih umre. U našoj zemlji u proseku svakog dana oboli jedno dete, a svake nedelje po jedno izgubi bitku sa ovom bolešću. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru od nekog oblika raka trenutno boluje 32-oje dece, a u poslednjoj godini nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj.

Ovogodišnji slogan je ‘’Rano otkrivanje – veća šansa’’. Zavod za javno zdravlje, kao institucija koja se bavi promocijom zdravlja u tom smislu organizuje edukacije, kako zdravstvenih radnika, dece adolescenata, tako i roditelja, kako bi što pre uočili prve simptome ove opake bolesti.

‘’Prepoznavanje simptoma, rana dijagnostika i pravovremeno lečenje, od ključnog su značaja’’, kaže doktorka Maida Iković. Ona ističe i važnost pružanja podrške oboleloj deci od strane šire društvene zajednice.

‘’Najbitnije je da se oboleloj deci pruži kvalitetan život, kako u psihičkom tako i u socijalno-epidemiološkom smislu, sa puno ljubavi i svake druge podrške’’, rekla je Iković. Ona je kazala das u maligne bolesti druga grupa po smrtnosti, posle povreda, te da deca najčešće umiru od akutnih leukemija, malignih tumora mozga i limfoma, kao i malignim procesima na bubrezima i kostima.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka već dve godine  sprovodi kampanju ”I ja se borim”, koja ima cilj veću vidljivost problema malignih oboljenja kod dece i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice za ovo pitanje.

S.Lj.

Podeli