Društvo

Mladi uče kako očuvati dobre međuljudske odnose

U tri novopazarske srednje škole održane su tribine kao vid neformalnog obrazovanja mladih o očuvanju i unapređenju međuljudskih odnosa. Aktivnosti sprovodi grupa mladih ispred Helsinškog odbora uz finasijsku podršku misije OEBS u Srbiji.

Deset srednjoškolaca iz Novog Pazara učestvovalo je nedavno na seminaru “Unapređivanje vrednosti tolerancije i razumevanja kroz kritičko razmišljanje i kreativnost” u Beogradu. Cilj aktivnosti je da poveća znanja mladih u oblasti zaštite ljudskih prava i podstakne ih na omladinski aktivizam u oblasti suzbijanja nasilnog ekstremizma.

Ovaj vid obrazovanja veoma je važan, istaknuti učenici stiču nova znanja kroz seminare, tribine i javne debate a kasnije stečena znanja prenose svojim drugarima u školi.

Mladi, što je pohvalno, sve više uviđaju da dobri međuljudski odnosi nemaju alternativu te otvoreno govore i ulaze u borbu sa svim što ugrožava dobre odnose i mir među pripadnicima različitih nacija.

Tribine ovog tipa su i dobra prilika da se steknu nova znanja i veštine i upoznaju drugi mladi koji su zainteresovani za istu temu.

A. Ni.

 

Podeli