Društvo

‘’Budi muško’’ u Tehničkoj školi

U okviru projekta ”Mladići kao nosioci promena za rodno ravnopravno društvo bez nasilja – Budi muško”, u novopazarskoj Tehničkoj školi održana je prva interaktivna radionica. Projekat realizuju beogradska organizacija ”Centar E8” i nevladina organizacija ”Urban-in” uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta.

”Borba protiv rodno zasnovanog nasilja – nasilja nad ženama” tema je prve interaktivne radionice koja je održana u Tehničkoj školi. Sudeći po odzivu, mladi su pokazali interesovanje za ovu temu.

’’Nama je jako bitno da uđemo u škole, da ovaj program i ove informacije dođu do što više učenika i učenica, i da oni ta znanja prenose dalje’’, rekao je direktor Urban-ina Sead Biberović.

Saradnik na projektu, predstavnik novopazarske Kancelarije za zaštitu ravnopravnosti Almir Pružljanin je istakao da su ovakve edukacije za mlade veoma bitne, s obzirom na tendenciju povećanog broja žrtava nasilja u porodici.

‘’Posebno nam je drago što su mladi pokazali ovoliko interesovanje, jer samo edukacijom ćemo da pospešimo mlade, buduće supružnike, da na pravi način osnivaju i vode bračnu zajednicu’’, rekao je Pružljanin.

Aktivisti Urban-ina, polaznici seminara ”Budi muško”, najbolji su promoteri nenasilja. Jedan od njih je Mihajlo Ristović. On svojim drugarima poručuje da treba više da koriste mozak, a ne samo sirovu snagu i da budu džentlmeni.

‘’Momci, budite muško, a ne siledžije’’, poručuje Ristović.

S.Lj.

Podeli