Društvo

Novopazarci neće u kamiondžije

 

Tek 30 odsto potreba za ovim kadrovima vlasnici transportnih firmi zadovoljavaju u Novom Pazaru, a ostatak je iz drugih gradova širom Srbije. Zato poslodavci zaobilaze i ovdašnju Filijalu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Transportne firme iz Novog Pazara pročule su se širom zemlje po kvalitetu usluge, novim kamionima i dobrim platama zaposlenih. Pa ipak posao vozača kamiona nije naročito popularan bez obzhira na iskazane potrebe. Vozači odlaze u inostranstvo, u Sloveniju, Austriju i Nemačku. Oni koji se prijavljuju na berzu rada kod Nacionalne službe za zapošljavanje ne žele i da rade taj posao koji je dobro plaćen ali i pun odricanja.

„Od prijavljenih lica sa kvalifikacijom „vozači teretnjaka“ imamo prijavljenih oko 170 sa trećim stepenom stručne spreme i oko 20 lica sa četvrtim stepenom obrazovanja. Što se tiče ointeresovanja poslodavaca za njih ne možemo baš da se pohvalimo nekim velikim brojem zahteva“, kaže Aida Bojadžić PR Filijale NSZ u Novom Pazaru.

Sa „E“ kategorijom vozača kod Nacionalne službe za zapošljavanje prijavljeno je preko 400 lica, ali u transportnim firmama radi tek 30 odsto njih iz Novog Pazara, dok su ostali iz drugih gradova. Vozači kamiona mogu da zarade između 1400 i 1800 evra mesečno, što i nije loše u našim uslovima, ali dugo odsustvovanje od kuće,  GPS kontrola kretanja od strane poslodavca i bolji uslovi koje nude strani prevoznici, čine ovu profesiju deficitarnom na tržištu rada.

Podeli