PolitikaVesti

Hodžić traži istragu: Da li se kralo na paketićima, prozorima i štetnim ugovorima

’’Sandžačka demokratska partija kao stranka koja je dobila najveći broj pojedinačnih glasova obavezna je da prati rad izvršne vlasti a naročito u oblasti korišćenja budžetskih sredstva, u vezi čega imamo najveći broj pritužbi od strane građana kao i političkih stranaka’’  rekao je na konferenciji za novinare predsednik Opštinskog odbora SDP u Prijepolju Esad Hodžić.

’’Ovom prilikom ne želimo da prozivamo i optužujemo bilo koju političku stranku. Želimo samo da u demokratskom duhu postavimo pitanja funkcionerima opštinske vlasti, kako bi pojasnili ono što već mediji prenose, a to je nesavesno, neracionalno i nezakonito trošenje budžetskih sredstava. Pitanja smo podelili u četiri grupe“, navodi Hodžić.

Prema njegovim rečima prva grupa pitanja se odnosi na nabavku novogodišnjih poklona, poklon paketa u centru za socijalni rad.

’’Da li je tačno da je nabavljeno 200 poklon paketa po ceni od 3.000 dinara i da je za tu namenu utrošeno 600 hiljada dinara? Da li je tačno da su poklon paketi nabavljeni od trgovinske radnje koja se nalazi u selu Sastavci udaljenom 14 km od Priboja i zašto baš tu? Za što poklon paketi nisu nabavljeni u Prijepolju od nekih veleprodaja jer znamo da se tu može znatno jeftinije kupiti? Šta je sadržaj novogodišnjih paketa ako je plaćen 3.000 dinara ? Na društvenim mrežama su se pojavile i fotografije tih paketa, čak i spisak tih poklon paketa. Svakako ono što se pojavilo i što smo videli je daleko skromnije od 3.000 dinara. Zašto nisu kupljeni paketi od npr. 800 dinara, a razlika od 2.200 dinara podeljena u novcu ovim porodicama što bi im značilo, a dobar primer imamo u susednoj opštini gde su to učinili. Ko je i kada preuzeo novogodišnje poklon pakete i da li je isporučeno baš 200 koliko je i plaćeno“, navodi Hodžić.

Druga grupa pitanja se takođe odnosi na Centar za socijalni rad, a to je nabavka prozora i ugradnja.

’’Da li je tačno da je pre Nove godine nabavljeno pet prozora i zašto? Iz kojih sredstava? Kada to nije bilo planirano u budžetu za 2017. Da li je tačno da je za tu namenu potrošeno 499 hiljada dinara tj. da je jedan prozor plaćen 99.800 dinara. O kakvom se prozoru radi, ako se zna da je na tržištu ta dimenzija prozora upola jeftinija“, kaže Hodžić dodajući da je i treća grupa pitanja vezana za ovu ustanovu odnosno na ugovor koji je napravljen između firme Te grupe iz Zemuna o izradi akta o proceni rizika i obezbeđenu lica, imovine i poslovanja.
’’Da li je tačno da je polovinom decembra napravljen ugovor sa tom firmom i zašto? Da li je po tom osnovu plaćeno 600 hiljada dinara avansa? Na koji iznos je potpisan ugovor tj. da li je plaćano više od ugovorene vrednosti. Obzirom da je izrada ovog akta u okvirima zakona proizilazi iz zakona o privatnom obezbeđenju. Koji je zakonski okvir ili zakonski osnov, uredba ili preporuka ministarstva da se pristupi izradi akta? Mi smo čitali taj zakon i ja sam video da u članu 4. se kaže “obavezno obezbeđeni objekti su objekti od strateškog značaja za RS i njene građane, bliže kriterijume za obezbeđivanje objekata propisuje Vlada. Mi tražimo te kriterijume kao što sam rekao nalog, preporuku bilo šta od ministarstva da bi se pristupilo izradi tog akta. Našim istraživanjem utvrdili da nijedan centar u regionu čak nismo moli da nađemo nigde da je neko uradio sličan akt kao ovaj. Takođe, prema našim saznanjima naš centar ima važeći ugovor sa licem odnosno sa firmom iz Prijepolja koja ima licencu za izradu svih akata iz oblasti bezbednosti na radu i da centar plaća mesečnu nadoknadu toj firmi sa kojom već ima ugovor da postojeća prilagodi eventualim zakonskim izmenama”, rekao je predsednik SDP u Prijepolju.

Četvrta grupa pitanja se odnosi na ugovor između Sportskog saveza i Turističke organizacije o poklonu autobusa koji prevozi sportiste.

’’Da li je neko neovlašćeno u ime Sportskog saveza potpisao ugovor o poklonu autobusa? Da li je tačno da je MUP poništio preregistraciju zbog toga što lice koje je potpisalo ugovor o poklonu u tom trenutku nije bilo legitimni zastupnik Sportskog saveza? Da li je tačno da za ovu radnju nezakonito potrošeno 45.500 dinara koliko je Turistička organizacija morala da plati porez kao navodni poklonoprimac? Da li je tačno da je policijska uprava podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih u Sportskom savezu zbog nezakonitog plaćanja i angažovanja privatnog obezbeđenja i da će po tom osnovu Sportski savez morati da plati od 100 do milion dinara koliko je zaprećena kazna? Da li je predsednik opštine upoznat sa ovim aktivnostima ustanova koje smo pomenuli i da li on smatra da je postupljeno u skladu sa interesima građana opštine Prijepolje“, navodi Hodžić.

On navodi da će u duhu demokratije i obaveza koje su građani delegirali pratiti rad izvršne vlasti.

’’Sva ova pitanja zahtevaju brz i precizan odgovor, nismo nikog optužili ni ti smo prozvali subjekte i smatramo da ova pitanja moraju hitno da razjasne građanima i medijima, ukoliko to ne učine bićemo prinuđeni da odgovore tražimo od nadležnih organa ”, zaključio je Hodžić.

 

Izvor: PP Media

Podeli