DruštvoVesti

Predstavljena još 24 udžbenika na bosanskom

Predstavnici beogradske izdavačke kuće Zavod za udžbenike danas su u Bošnjačkom nacionalnom vijeću predstavili 24 nastavne publikacije na bosanskom jeziku za učenike od prvog do osmog razreda. Kako je najavljeno, za nekoliko dana biće odobreno još udžbenika neophodnih za realizacuju nastave na bosanskom jeziku.

Zavod za udžbenike, Ministarstvo prosvete i BNV su pre dve godine potpisali sporazum o izradi nedostajućih udžbenika za đake, koji uče na bosanskom jeziku. Urednica u toj izdavačkoj kući Vesna Pajević, koja je danas u Novom Pazaru predstavila nastavne publikacije je izrazila  nadu da će kvalitet udžbenika zadovoljiti potrebe učenika, ali i prosvetnih radnika, koji predaju na bosanskom jeziku.

Prisutnim autorima i prosvetnim radnicima ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća obratio se član Izvršnog odbora Hasim Mekić. Prema njegovim rečima predstavnici Vijeća najveći broj aktivnosti realizuju u procesu obrazovanja. Mekić kaže da je Zavod uvek bio prepoznatljiv po kvalitetu izdatih udžbenika.

Jedna od autora današnjih predstavljenih udžebenika je i Indira Hadžibulić Gicić. Ona ističe da je ponosna što je učestvovala u procesu  izrade udžbenika na bosanskom jeziku.

Prezentaciji su prisustvovali prosvetni radnici, koji predaju na bosanskom jeziku, ali i autori udžbenika.

Podeli