Kultura

Šefki Begović Ličina uručena nagrada “Amir Dautović”

Književnici iz Novog Pazara Šefki Begović Ličina svečano je uručena nagrada “Amir Dautović”, koja nosi ime po tragično nastradalom profesoru jugoslovenske književnosti i bosanskog jezika iz Novog Prazara i prvom predsjedniku Društva za bosanski jezik. Veliki broj predstavnika kulturnih i obrazovnih institucija, književnika i ljubitelja pisane riječi prisustvovao je prvoj svečanosti dodjele ustanovljene nagrade.

“Šefka u svojim djelima piše o svom narodu, o svom Sandžaku, o Sandžaklijama koji su odselili; predstavlja njihove adete, navike, mentalitet. U njenim djelima nailazimo na perom oslikane sandžačke krajeve, porodice i običaje, ljudske odnose; vještim nizanjem riječi, stilom kojim se decenijama, možda i stoljećima, koristio sandžački živalj, pretvara djelo u nostalgiju i one iskonske ljudske i moralne vrijednosti.

Njena misija se ne zavšava samo na pisanju. Gostovanjima i promovisanjem svojih djela u mnogim gradovima Evrope i Amerike predstavlja sponu između Sandžaklija u Sandžaku i Sandžaklija rasutih po svijetu”, stiji između ostalog u obrazloženju žirija koji je dodijelio nagradu.

Književnica iz Novog Pazara ističe da su joj sva priznanja, a posebno ona u inostranstvu od velikog značaja, ali da joj je ipak nagarda u gradu u kom živi najdraža.

” To je potvrda vrijednosti mog pera, gostovala sam u brojnim gradovima u inostranstvu, u Americi i Turskoj, na nekoliko kontinenata, ali mi je ova nagarada nešto posebno i falila mi je baš ova nagrada,”kaže nagrađena književnica.

Nagrada nosi ime po tragično nastradalom profesoru književnosti, rahmetli Amiru Dautoviću, čovjeku koji je bio prvi predsjednik Društva za bosanski jezik i koji se trudio da na sve moguće načine sačuva sve segmenti bošnjačke kulture.

” Drago mi je da će putem ove nagrade naš Amir živeti i da će nagrada oslikati sve ono što je on radio u svom životu. Čestitam nagrađenoj književnici koja je sve ovo zaslužila. Zaista želim da nagrada živi i da bude podstrek svima da pišu i da rade kao što je i naš rahmetli Amir radio”, rekao je direktor Kulturnog centra, Husein Memić.

Nagrada Amir Dautović se dodjeljuje za promociju kulture suživota sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika, kao i za predstavljanje grada na polju obrazovanja i kulture u minuloj godini.

Podeli