Društvo

Redovni sastanak MOUPU

Analiza realizacije pilot projekta koji je omogućila Evropska unija preko Evropskog PROGRESSA, vezanog za priključnu mehanizaciju, bilo je glavno pitanje današnjeg sastanka koji je održala Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja sa predsednicima udruženja sa područja Novog Pazara, članovima upravnog odbora i istaknutim poljoprivrednicima koji se bave povrtarstvom i voćarstvom, odnosno malinarstvom.

Priključnu mehanizaciju i opremu na teritoriji Novog Pazara, Tutina i Sjenice dobilo je 37 poljoprivrednih udruženja. U Novom Pazaru je podeljeno 37 priključaka na 17 ovih udruženja. Služba Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja je uradila detaljnu analizu na osnovu zapisnika, odnosno evidencije koju vodi svako udruženje, o tome da li su se pravilno koristile ove mašine u protekloj godini.

„Na osnovu predloga stručne komisije koja je ovo pripremila, odlučeno je da formiramo odbore za razvoj poljoprivrede u poljoprivrednim centrima. To su Trnava, Lukare, Požega i Deževa i da tamo obiđemo sva poljoprivredna udruženja i sa poljoprivrednicima razgovaramo kako je uspeo projekat, koliko je koja mašina radla sati“, istakao je predsednik Međuopštisnke unije poljoprivrednih udruženja  Ismet Sajtarić.

Predsednik Granskog kluba povrtara i ratara grada Novog Pazara Smajil Ejupović naglasio je da su na sastanku doneli odluke o pospešivanju povrtarske proizvodnje u ovom kraju. Kako je rekao, trenutno su aktuelni sistemi za navodnjavanje plastenika koji moraju imati određene karakteristike.

„Taj plastenik mora biti veličine od 100 m kvadratnih, da je kapacitet vode dovoljan i dostupn, da je plastenik urađen od kvalitetnijeg materijala. Osim toga mi ćemo uraditi sve na formiranju tog sistema za navodnjavanje. Obići ćemo sva gazdinsta, dati instrukcije kako se koriste ti sistemi kao i upustva za njihovo održavanje, a takođe i instrukcije kako ta kultura koja se proizvodi treba pravilno da se navodnjava“, naglasio je Ejupović.

Vukomir Senović, ispred kluba voćara Međuopštinske unije govoio je o sistemu „kap po kap“ kada je proizvodnja malina u pitanju.

„Planirano je da se podeli 90 tih sistema iz budžedskih sredstava Grada Novog Pazara. To su poljoprivredni proizvođači koji su u ovaj projekat ušli 2015. godine na osnovu donacije od TIKE i sopstvenim ulaganjem 2016. godine u formiranju novih zasada maline. Da bi smo to ravnopravnije i  pravilnije raspodelili. Formiraćemo komisiju koja će obići sve malinjake i da utvrde da li postoje realni uslovi za primenu tih sistema“, rekao je Senović.

Predsednik Međuopštisnke unije poljoprivrednih udruženja Ismet Sajtarić je na kraju sastanka istakao da svi predsednici poljoprivrednih udruženja moraju izmiriti dugovanja za 2017. godinu. Kako je rekao, potrebno je rešenje o registraciji svog gazdinstva i ličnu kartu odneti u agenciju Hana radi plaćanja tog duga.

A. Ademović

Podeli