Društvo

Procenat vakcinisane dece u porastu

Na teritoriji Novog Pazara i Tutina evidentirana je 31 osoba obolela od malih boginja. S obzirom da je ocenjeno da je epidemiološka situacija, kao i u celoj Srbiji nestabilna, juče je tim povodom zasedao gradski Savet za zdravlje, a to je tema i večerašnjeg Odgovora, koji je na programu RTV Novi Pazar od 21 i 30.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, dr Šefadil Spahić u Odgovoru je rekao da morbile nisu opasna bolest i da ih se ne treba plašiti, ali da treba biti obazriv, jer je to bolest koja, u nekim slučajevima može izazvati opasne komplikacije, čak i sa tragičnim ishodom.

Predsenik gradskog Saveta za zdravlje dr Fevzija Murić je istakao da je procenat vakcinacije dece u Novom Pazaru značajno povećan. On je rekao da je prošle godine u martu broj vakcinisane dece iznosio svega 19 odsto, u novembru 62 a već sada 87 odsto.

Sagovornici Odgovora su poručili građanima da obavezno provere vakcinalni status, jer, kako su istakli, vakcina je najbolja zaštita, a vakcinisane osobe i kada obole, imaju mnogo blažu kliničku sliku.

S.Lj.

Podeli