Dovoljno mesta za buduće srednjoškolce u Novom Pazaru

Novopazarske srednje škole u narednoj školskoj godini imaju mesta za 1604 prvaka, a osmi razred u junu će završiti 1572. Mesta će biti za sve đake, a na sastanku predstavnika Gradske uprave, Školskih uprava Kraljevo i Novi Pazar, direktora srednjih škola i poslodavaca, dogovoreni su obrazovni profili koji će biti dostupni đacima. Neke škole će dobiti nove profile, ali će oni biti poznati tek nakon odobrenja resornog ministarstva.

Novi Pazar je jedan od retkih gradova u Srbiji koji će u narednu školsku godinu upisati 100 đaka više nego što je to bio slučaj sa proteklom upisnom godinom. U svim školama ima dovoljno mesta, pa roditelji ali i djaci ne moraju da brinu da li ce se upisati – rečeno je na sastanku u Novom Pazaru na kome je predstavljen plan i program upisa đaka u srednje škole za školsku 2018/2019.

Poslednjih godina dualno obrazovanje se vraća u Novi Pazar, a poslodavci, pre svega oni iz tekstilne industrije, veoma rado učestvuju u njemu, ali i apeluju na roditelje da decu usmere ka zanatima.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da Srednja škola za dizajn dobije jos jedan novi profil, a da se očekuje da ministarstvo prosvete odobri uvodjenje još jednog odeljenja u Gimnaziji koje bi nosilo naziv Informatičko odeljenje u skladu sa strategijom razvoja države u pravcu informacionih tehnologija i digitalizacije.

U oči upada činjenica da među starim ali i novim profilima nema nijednog koji bi obrazovao stručan kadar za rad u industriji nameštaja koja poslednjih godina, uz tekstilnu, čini osnovu proizvodnih delatnosti Noovg Pazara.

K.R.

 

 

Podeli