Društvo

BNV: Omogućiti Bošnjacima ostvarenje prava

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća sastala se sa Zaštitnikom građana, koji će, kako se navodi u saopštenju BNV ,posredovati kod  Ministarstva prosvjete sa ciljem da budu odobreni udžbenici neophodni u nastavi na bosanskom jeziku.

Delegacija, koju su činili potpredsjednik BNV, Esad Džudžo, narodni poslanik, Bajro Gegić i savjetnik predsjednika BNV, Ahmedin Škrijelj, razgovarala je je sa predstavnikom ove instutcije o otklanjanju problema u procesu obezbjeđivanja svih nedostajućih udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Tokom sastanka je istknuto da u procesu odobravanja udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku, pojedini predstavnici srpskih prosvjetnih institucija i tijela, bez ikakvog prava, osporavaju i onemogućavaju Bošnjake u ostvarivanju ustavom garantovanih prava.

Na sastanku je usaglašeno da Zaštitnik građana na osnovu svojih ovlašćenja posreduje, kako bi Ministarstvo prosvjete odobrilo nedostajuće udžbenike uvažavajući temeljna identitetska pitanja Bošnjaka, te kako bi Bošnjaci u punom kapacitetu mogli da ostvare svoje ustavom garantovano pravo na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku.

Imajući u vidu da Bošnjaci u Sandžaku nemaju državu koja se legitimisala kao država zaštitnica, Bošnjačko nacionalno vijeće instituciju Zaštitnika građana, sa punim pravom vidi, kao institucijom zaštitnicom koja će otkloniti prepreke i pomoći efikasnom ostvarenju prava Bošnjaka.

Podeli