Kultura

„Zlatna kaciga“ Muhamedu Đerleku

Proglašeni pobednici konkursa 26. Međunarodnog festivala humora i satire. U konkurenciji bilo 366 radova od 151 autora iz 32 zemlje

KRUŠEVAC – Muhamed Đerlek, naš istaknuti karikaturista iz Novog Pazara dobitnik je Zlatne kacige na konkursu 26. Međunarodnog festivala humora i satire u Kruševcu, saopštio je danas žiri u sedištu Gradske uprave. Drugo i treće mesto na konkursu ove smotre pripali su Luku Varnumenu iz Belgije i Nišliji, Saši Dimitrijeviću.

Teme za odrasle, odnosno mlađe učesnike konkursa, kroz više stvaralačkih kategorija glasile su “Pregovori” i “Škola”.

Pročitajte još: Svečano uručene “Zlatne kacige”

– Na konkurs karikature pristiglo je 366 radova od 151 autora iz 32 zemlje, što je standard koji je već postigao festival – napominje popularni karikaturista Goran Ćeličanin, predsednik žirija u kojem su većali i Špiro Radulović i Slobodan Srdić.- U prvoj fazi žiriranja izabrane su karikature za izložbu i katalog, a iz te selekcije izabrali smo po pet karikatura, i po prvi put primenili bodovanje od 1 do 15 kako bi dobili i konačan plasman.

Izuzetna konkurencija zabeležena je i u pisanoj formi, pa je tako žiri (Momir Dragićević, Dragan Matejić, Dušan Pop-Đurđev)imao složen zadatak. Odlučeno je da se nagradi priča „Ovo jeste moj potpis, ali…“ Vladislava Vlahovića iz Crne Gore, aforizam Kruševljanina Dragiše Pavlovića-Rasinskog koji glasi „Na pregovore ne treba slati pametne. Mnogo popuštaju“, pesma „Pesma (O pregovorima) Vojislava Milića iz Beograda, dok je nagradu „Rade Brka“ dobila priča „Parlamentarac“ Veselina Milićevića iz Vrbasa.

Pročitajte još: Kaciga“ Borkoviću

– Nije bilo mnogo dilema oko nagrađivanih autora, bili smo vrlo efikasni, a nije nam bilo lako, jer smo odlučivali među 45 priča, 37 pesama i čak 963 aforizama – napominje Momir Dragićević, koji je bio u žiriju i u kategoriji omladinskog stvaralaštva. zajedno sa Marijom Stojadinović i Rajnom Marinković-Aleksić.
Prva tri mesta na konkursu karikature i stripa za mlade do 18 godina osvojili su Nikolina Jovanović (Pančevo), Eva Ostojić (Čačak),Filip Karan (Beograd), a za pisanu formu Muhamed Duraković (BiH), Milica Miždalo(Beli Potok) i Teodora Radonjin (Pančevo). Priznanja će biti uručena na Međunarodni dan šale, 1. april.

IZLOŽBA

U okviru festivala je u Kulturnom centru otvorena i izložba karikatura „Pardon“ Špire Radulovića, prošlogodišnjeg dobitnika “Zlatna kacige”, koja će pred publikom biti sve do kraja meseca. Radulović karikature objavljuje još od srednje škole, nagrađivan je oko 50 puta u Srbiji i u inostranstvu, autor je dve knjige karikatura, osnivač Međunarodnog konkursa karikatura „Aleksandar Klas“ u Beogradu, član je borda Salona antiratne karikature u Kragujevcu.

IZVOR. VEČERNJE NOVOSTI

Podeli