Društvo

Edikacijom protiv morbila

Povodom aktuelne epidemiološke situacije malih boginja Ministarstvo zdravlja Srbije poslalo je dopis predškolskim ustanovama u Srbiji , a koja se odnosi na vakcinisanu odnosno nevakcinisanu djecu. Tim povodom zasijedao je Savjet za zdravlje Novi Pazar na kojem je zaključeno da se udruženim aktivnostima zdravstvenih ali i obrazovnih ustanova može poboljšati trenutno nestabilna epidemiološka slika.

Na sjednici Savjeta za zdravlje Grada Novog Pazara razmatrana je aktuelna epidemiološka situacija u gradu, kao i planiranje narednih aktivnosti Zavoda za javno zdravlje Novog Pazara, Doma zdravlja i predškolskih ustanova.

“Vakcinalni status se mora provjeravati, a vrlo je važno istaći da u vrtiće neće biti upisana ona djeca koji nemaju potvrdu da su redovno vakcinisana”- istakao je predsjednik Savjeta za zdravlje Grada Novog Pazara, Fevzija Murić.

Prema riječima direktora Zavoda za javno zdravlje, dr Šefadila Spahića , epidemiološka situacija u Novom Pazaru je nestabilna, te da je do sada  prijavljena 31 oboljela osoba koji su i hospatilizovani.

“Zavod za javno zdravlje Novog Pazara je odradio puno posla kada je ova problematika u pitanju. Održali smo veliki broj edukacijskih sastanaka sa ljekarima i medicinskim radnicima, kako bi se što bolje i kvalitetnije pristupilo rješavanju ovog aktuelnog problema”- dodao je dr Spahić.

Zaključak sastanka je da potrebno izvršiti edukaciju osoblja koje rade u ovim ustanovama , te da zajedničkim radom institucija , zdravstvenog, obrazovnog kadra, ali i roditelja treba  uraditi sve u cilju postizanja što bolje epidemiološke slike.

 

I.Hodžić

 

Podeli