Hrvati sa Teslom prešli Saharu

Tim Tesla čiji su članovi Hrvati Saša Cvetojević i Oleg Maštruko, te Čeh Tomas Konvičik kandidovali su se za Ginisovu knjigu rekorda (Guinness) jer su postali prvi na svetu koji su električnim automobilom Tesla Model X prešli Saharu.

Njihov podvig trajao je 16 dana u okviru relija Budimpešta – Bamako na kom su učestvovali sa automobilom Tesla Model X.

“Prema našim saznanjima, nijedan električni automobil pre nas nije prešao Saharu. Ne tvrdimo da su naši podaci tačni niti je to nužno presudno, ali prijavili smo ovaj projekat i Ginisovoj knjizi rekorda, pa ćemo videti rezultate. Imamo fotografije, GPS tragove i potpise svedoka”, rekao je Cvetojević.

“Po mom mišljenju, jedino što može da obori našu prijavu je ako je neko vrlo skroman i tih već to napravio, i to van organizacije nekog relija, dakle potpuno sam i bez agregata, uz beskonačno spora punjenja na utičnici, a da to nije nigde objavio ni u medijima ni na društvenim mrežama. Ako takva osoba ili tim postoje, mi im šaljemo čestitke. Na ovaj put nismo krenuli zbog obaranja rekorda, ali ako i to možemo dodati kao šlag na tortu, zašto da ne”, smatra Maštruko.

Manjak izvora električne energije nije bio jedini problem s kojim se suočio hrvatsko-češki trio, a najteže trenutke su doživeli nakon što im je pomoćno vozilo, Dacia Dokker, zaglavio u pesku, te mu je prilikom izvlačenja stradala guma.

Rezervne felne su smetale kočnicama, a od sigurnog odustajanja Teslin tim je spasao član mađarskog tima koji im je savetovao da na prednji točak montiraju zadnje gume s felnama od Dacie, a na zadnji jedan od rezervnih.

Izvor: B92

Podeli