Categories: Društvo

ZBOGOM ŠALTERIMA I TAKSMA Prijava za roditeljski dodatak već u porodilišu

Zbogom šalteri i bezbrojne takse! Mame i tate novorođenih beba u Zrenjaninu od danas će moći da se za roditeljski dodatak prijave onlajn i to u porodilištu, tako uštede oko tri sata, kao i novac za različite papire.

Ova usluga deo je druge faze projekta “Bebo, dobrodošla na svet”, a sama prijava za roditeljski dodatak veoma je jednostavna i zahteva svega nekoliko minuta. Nakon što se majka, državljanka Republike Srbije sa prebivalištem u Zrenjaninu, u porodilištu izjasni da želi svoje dete da prijavi elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta. Zahtev za roditeljski dodatak podnosi se istovremeno, a ime deteta moguće je uneti i na jezicima manjina.

Ova nova funkcionalnost informacionog sistema eBeba, koji već omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem, predstavljena je u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu, u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ministara Zorana Đorđevića i Zlatibora Lončara, kao i ministarke Slavice Đukić-Dejanović.

– Prikupljanje na desetine dokumenata, plaćanje taksi i obilazak najmanje tri šaltera na kojima roditelji izgube u proseku tri sata, zamenjeni su jednom modernom elektronskom uslugom. Druga faza projekta “Bebo, dobro došla na svet” deo je strategije razvoja elektronske uprave i projekta “Stop birokratiji” koji ima za cilj smanjenje birokratksih procedura – izjavila je predsednica Vlade.

Roditeljski dodatak “na klik” pored Zrenjanina, već je dostupan u Leskovcu, a u narednoj fazi biće omogućen u Loznici, Smederevu, Beogradu i, dokraja godine, u preostalim lokalnim samoupravama u Srbiji. Procenjuje se da će ovu uslugu koristiti oko 80 odsto roditelja i da će im ona uštedeti dodatnih 150.000 sati. Prva faza projekta roditeljima je već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje

Informacioni sistem “Bebo, dobro došla na svet” počeo je sa radom u aprilu 2016. godine sa ciljem da roditeljima olakša prve dane života deteta – omogući im da za 15-tak minuta, besplatno i elektronski završe administrativne poslove. Putem usluge do sada je prijavljeno više od 80.000 beba, a roditelji su u više od 64.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu “sve na jednom mestu” i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje.

Nova usluga odnosi se samo na roditeljski dodatak koji se isplaćuje iz budžeta države. Lokalne samouprave imaju pravo da u okviru svojih nadležnosti uvode dodatna porodična davanja.

Izvor: Blic

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Starović: Preko 15 ipo miliona za Novi Pazar

Ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, Nеmanja Starović danas je u svojoj prvoj…

1 hour ago

Dinheta Pulić (SDA Sandžaka): Povećajte nam odbornička primanja

Odbornica SDA Sandžaka Dinheta Pulić tražila je danas od grada Novog Pazara da poveća iznose…

1 hour ago

Šabotić: Sredstva iz kredita za eksproprijaciju zemljišta oko reke Raške

Gradski većnik, Albin Šabotić, odgovarajući na pitanje opozicije zašto se grad Novi Pazar kreditno zadužuje…

2 hours ago

50 jedinica krvi u današnjoj akciji

Organizovana je prva ovomesečna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Novom Pazaru. Prikupljeno je 50 jedinica,…

2 hours ago

Ljajić: Krajem ove nedelje počinje izgradnja i rekontrukcija puteva na Pešteri, u Sjenici i Tutinu

Predsednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić rekao je za RTV Novi Pazar da je na sastanku…

4 hours ago

Neizvesno u Srpskoj ligi Zapad: Jošanicu čeka teška borba do kraja

Jošanica je u seriji od četiri nerešena ishoda, poslednji bez golova protiv vodećeg Borca 1926…

4 hours ago