Društvo

U nedelju besplatni preventivni pregledi za građane

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju  u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju organizuje Ministarstvo zdravlja, biće nastavljena u nedelju, 28. januara, od 8 do 16 časova. Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da bez zakazivanja termina  u svojoj lokalnoj zdravstvenoj ustanovi urade ultrazvuk abdomena i merenje tumor markera gastrointestinalnog trakta CEA i CA 19-9, a dame će biti u prilici i da obave preglede grudi i mamografske preglede, kao i ginekološke preglede.

Opšta bolnica Novi Pazar i ovoga puta biće na raspolaganju građanima Novog Pazara, posebno onima bez zdravstevnog osiguranja i overene knjižice. Iz ove ustanove apelovano je da građani dodju na vreme, da će prednost imati oni bez knjižice, ali da će i svi ostali koji dodju biti pregledani.

“Ultrazvuk stomaka će se obavljati na Internom odeljenju, mamografija u dijagnostičkom centru, a tumor markeri gastrointestinalnog trakta CEA i CA 19-9 u laboratoriji Doma zdravlja” – objašnjeno je u Opštoj bolnici Novi Pazar.

Ovo je peta akcija besplatnih preventivnih pregleda u okviru kojih je, do sada, pregledano više od 75.000 građana. Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva građane da i ove nedelje učestvuju u akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

K. Radović

 

Podeli