Društvo

Novi propisi za mlade vozače

Novinama u budućem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koje su predstavljene ovih dana, predviđeno je više ograničenja koja se odnose na mlade vozače ispod 21 godine starosti. Zakon bi trebalo da se nađe u Skupštini već na narednom zasedanju.

Ako Zakon bude usvojen sa predloženim izmenama vozači mlađi od 19 godina neće smeti da voze motocikle ili automobile veće snage motora od 80 kilovata, a biće im zabranjeno da upravljaju vozilom i u vremenu od 23 do 6 časova ujutru. Kada je alkohol u pitanju za njih će važiti nulta tolerancija. O preloženim izmenama svoje mišljenje imaju i oni koji obučavaju vozače. Kvalitet obuke je posle reorganizacije auto-škola na višem stupnju i budući vozači se spremniji uključuju u saobraćaj.

Predložene izmene Zakona posledica su veoma loše statistike na putevima Srbije gde čak četvrtina  svih poginulih vozača čine mladi od 18 do 30 godina. Zato su pooštreni i propisi koji se odnose na probne vozačke dozvole pa će je oni koji polože posle 19. godine imati dve godine,a mlađi od 19 voziće sa njom do navršene 21 godine.

Podeli