Društvo

Prva sednica Gradskog Saveta za zdravlje u 2018. godini

Na prvoj sednici Gradskog Saveta za zdravlje napravljen je plan na koji način se treba voditi kampanja o potpunoj imunizaciji dece. Takođe se razmatrao godišnji izveštaj savetnika za prava pacijenata kao i izveštaj radne grupe za izradu plana javnog zdravlja za Novi Pazar. Takođe je istaknuto da u Novom Pazru nema pojave gripa.

I ove godine aktuelna je epidemiološka situacija. U Republici Srbiji do sada je od morbila obolelo više od 1200 osoba. One nisu mimoišle ni Novi Pazar ali do sada nije bilo smrtnih slučajeva. Kako je istakao predsednik Saveta za zdravlje Fevzija Murić još prošle godine je formirana komisija pri Domu zdravlja koja je preduzela sve mera o izvršenju maksimalne imunizacije.

„Trenutno je taj procenat oko 80 odsto, ali smatramo da ni to nije dovoljno s obziron na postojeće stanje. Tako da smo u saradnji sa direktorom Doma zdravlja i ZZJZ već napravili neki plan kako da se u narednom periodu vodi jedna praktična kampanja sa roditeljima pre svega a i sa decom, naravno i sa zdrastvenim radnicima. Poznato je i da je kod nas obolela jedna doktorka i medicinska sestra, koje su i pored poptpune imunizacije bile zaražene, zbog velike izloženosti“, rekao je Murić.

Pitanje imunizacije roditelji su shvatili ozbiljno i veliki broj njih je doveo svoju decu koja se nisu vakcinisala do sada. Jer kako je rekao Murić, veoma je bitno izvršiti kompletnu imunizaciju kako ne bi došlo do problema.

„Imunizacija je zakonom propisana. Mi ćemo u saradnji sa direktorima Doma zdravlja, ZZJZ i direktorkom vrtića preduzeti sve mere u znaku imunizacije. Sva deca koja borave u  vrtićima moraju biti potpuno imunizovana, i na taj način ćemo skrenuti pažnju pre svega građanima, roditeljima čija su deca tamo koliko je ovo pitanje važno“, dodao je Murić.

On je naglasio i da je po izveštaju ZZJZ konstantovano da nema pojave gripa u Novom Pazaru i da će se uz pojačanu zaštitu i izbeći u ovom periodu, a da se očekuju sporadični slučajevi. Takođe je istaknuto, rekao je Murić, da se i broj obolelih od tuberkuloze smanjio skoro duplo prošle godine u odnosu na 2016 i da se nadaju da će u ovoj godini pokušati da broj od 33 novoobolela slučaja smanjiti ispod 15.

A. Ademović

Podeli