Društvo

Laparoskopske operacije i na Ginekologiji

Pacijentkinje iz Novog Pazara će već krajem ovog meseca moći da zakažu laparoskopkse operacije. Obuka novopazarskih ginekologa, koju će obaviti stručnjaci iz Sremske Mitrovice, zakazana je za 27.januar. Ova savremena metoda bolja je za pacijente, jer je oporavak nakon intervencije mnogo brži.

Portparoka Opšte bolnice ginekolog dr Suada Gicić Skenderi kaže da se lekari trude da unaprede svoje znanje, a i da prate savremene medicinske metode.

“Još jednom hvala turskoj organizaciji TIKA, koja je donirala opremu za ove intrvencije. Biće održana edukacija naših lekara, a nakon toga ćemo pružiti I našim sugrađankama da na lakši način reše ginekološke probleme”, kaže Gicić Skenderi.

U svetu, ali i u Srbiji već se uspešno obavljaju laparoskopske operacije kod uklanjanja mioma i cista, ali i kod steriliteta gde je potrebno uraditi histeroskopiju. Oprema za primenu ove savremene metode je donirana, a nakon 27.januara biće moguća i u Novom Pazaru. Načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja dr Avdul Škrijelj kaže da su ginekolozi spremni da nauče kako da ovu intervenciju obave, a svoje znanje i veštine će moći da nauče od najboljih.

“Naš dugogodišnji prijatelj načelnik ginekologije u Sremskoj Mitrovici prim.dr Duško Madžić, koji je najbolji u zemlji kada se tiče ovih intervecija prihvatio je naš poziv i dolazi u Novi Pazar da nas obuči da radimo ove operacije. Imamo potrebnu opermu, želimo da naučimo, a sve u cilju da naše pcijentkinje imaju najbolju uslugu”, rekao je Škrijelj.

Na Hiruškom odeljenju Opšte bolnice već godinama  se vrše laparoskopske operacije. Dr Suada Gicić Skenderi kaže da su one do sada bile uspešne, a timu stručnjaka u ovoj oblasti će se uskoro pridružiti i novopazarski ginekolozi.

Podeli