Categories: Društvo

Osiguranje pa radni odnos

U skladu sa novim izmenama Zakona o radu, koje su na snazi od 25.decembra 2017.godine, poslodavci su u obavezi da podnose prijave za svoje zaposlene dan pre njihovog stupanja na rad. Osim toga, kako najavljuje direktor novopazarske Filijale PIO fonda, Mirsad Abdurahmanović, penzioneri će u ovoj godini imati bolji status. Uvećanje penzija od 5 odsto, već je počelo isplatom decembarskog čeka.

Prema poslednjim podacima novopazarska Filijala fonda penzijsko invalidskog osiguranja, broji ukupno 21 hiljadu 96 penzionera. Od toga 13.221 na teritoriji Novog Pazara, 4.633 na teritoriji Sjenice I 3.242 penzionera na teriotoriji tutinske opštine.

‘’Poslodavac je dužan da dan pre stupanja zaposlenog na posao, izvrši njegovu prijavu. U slučaju da to ne učini na vreme, mora se ponavljati ceo postupak, čime se oduzima ogromno vreme i nama i poslodavcima ‘’, upozorava direktor novopazarske Filiale PIO fonda, Mirsad Abdurahmanović.

On ističe da je uvećanje penzija od 5 odsto počelo isplatom decembarskog čeka, kao najava boljeg statusa penzionera u tekućoj godini.

‘’Vlada Republike Srbije je u 2018.godini izdvojila novac za povećanje društvenog standarda penzionera’’, kaže Abdurahmanović. Objašnjava, da će to omogućiti većem broju penzionera odlazak u banje; da će više novca ići penzionerima preko njihovih udruženja za nabavku ogreva i lekova.

Podsećamo, da su u skladu sa važećim propisima, pravna lica I preduzetnici u obavezi I da jedinstvenu prijavu za svoje zaposlene, podnose u elektronskom obliku, direktno preko portal Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

5 hours ago

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

11 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

12 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

12 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

12 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

12 hours ago