Mahmutović i ove godine gost na molitvenom doručku

Poziv iz Vašingtona da 8. februara u hotelu Hilton prisustvuju 65. molitvenom doručku stigao je ovih dana na pet adresa u Srbiji, piše današnja “Politika”.

Na spisku organizatora su ovoga puta “stari” gosti – prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar inovacija Nenad Popović, potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković, lider SPO Vuk Drašković sa suprugom Danicom, kao i državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović.

Danica Drašković kaže za “Politiku” da će oni najverovatnije putovati, osim ako ih u tome ne spreče vremenske neprilike sa kojima se proteklih dana bori Amerika.

I Marinković takođe potvrđuje da ide u Vašington. On će peti put prisustvovati ovom događaju koji okuplja političare i javne ličnosti iz čitavog sveta i na kome tradicionalno govori američki predsednik. Listu gostiju, kako objašnjava Marinković, pravi grupa kongresmena i senatora.

“Svake godine su različiti kopredsedavajući odbora, ali pravilo je da uvek jedan bude iz Demokratske stranke, a jedan iz Republikanske partije. Tu su i predstavnici nekoliko protestantskih udruženja i nevladinih organizacija. Oni su ti koji biraju goste”, objašnjava Marinković.

Molitveni doručak se još od ustanovljavanja 1953. uvek organizuje u četvrtak, početkom februara, ali registracija gostiju počinje već u utorak.

“Sam doručak počine oko osam sati, a redovno se obraća predsednik SAD i jedna ličnost iz javnog života čije ime ostaje u tajnosti sve dok ne sednete za sto i ne dobijete program. Suština ovog događaja jeste promocija jedinstva nacije, da se pokaže kako republikanci i demokrate mogu zajedno u interesu Amerike, pa da se i na druge zemlje prenese taj način razmišljanja”, kaže Marinković.

U četvrtak po podne organizuje se i ručak za goste sa Balkana kome prisustvuju i neki od uglednijih senatora, piše “Politika”.

Inače, troškove puta i smeštaja u Vašingtonu snosi gost. Među njima je najveći broj ljudi iz sveta politike, ali ima i biznismena i predstavnika nevladinih organizacija.

izvor: Tanjug/Politika/Blic

Podeli