Kaliforniju pogodile velike poplave i odroni

Do sada je stradalo 13 osoba, 300 osoba zatrpano u kanjonu Romero

– Više od 48 kilometara glavnog “autoputa 101” je zatvoreno nakon stravičnih odrona, koji su odneli 13 života, usred poplava koje su izazvale jake kiše u južnoj Kaliforniji.

Spasilačke službe tragaju za preživelima dok policija opisuje scene sa terena kao “bojno polje iz Prvog svetskog rata”. Agencije prenose da je 300 osoba zatrpano u kanjonu Romero, istočno od Santa Barbare, te se strahuje da bi broj ljudskih žrtava mogao biti veći.

Do sada je spaseno više od 50 osoba iako su mnoga mesta i dalje nedostupna. Navodi se da su 163 osobe u bolnici, od čega je njih 20 ozbiljno povređeno dok je četvoro u kritičnom stanju.

Prva kiša za nekoliko meseci uzrokovala je odrone i klizišta i to na teritoriji koju su u decembru pogodili ogromni požari. Stručnjaci objašnjavaju da su požari, zapaljena vegetacija i s tim u vezi zagađeno zemljište stvorili sloj koji onemogućava apsorpciju vode. Zajedno sa gubitkom vegetacije to je dovelo do povećanog rizika od poplava i odrona. Federalna Agencija za upravljanje vanrednim situacijama kaže da je rizik od poplava “značajno visok” i pet godina nakon požara.

Oblasti koje je nedavno “progutao” požar su naročito izložene opasnostima”, kaže se u saopštenju Nacionalne meteorološke službe. Na pojedinim mestima količine blata su do struka, preneli su zvaničnici. Hiljade ljudi je napustilo svoje domove, od kojih mnogi drugi put za dva meseca.

Službe za vanredne situacije proglasile su te oblasti “zonom isključenja” navodeći da će svi koji se nađu na putu spasilačkim službama biti uhapšeni. Onima koji su ostali u oblasti savetovano je da ne piju vodu sa slavina. Jake kiše stvorile su velika blatišta u opštini Montesito, gde su neki domovi srušeni do temelja. Kamene gromade veličine manjih automobila odronile su se niz litice, blokirale puteve.

U poslednjih nekoliko godina Kalifornija je iskusila strašne suše. U decembru je guverner ove američke države DŽeri Braun kazao da se država suočava “sa novom realnošću” klimatskih promena koje donose suše i požare.

IZVOR: Dnevni list Danas

 

Podeli