Ananas – fontana zdravlja i mladosti

Nekada se verovalo da je ananas poreklom iz Južne Amerike, međutim ova voćka zapravo potiče sa Kariba, a u Afriku i Ameriku stigla je brodovima, jer su je nosili moreplovci.

Na ovoj voćki bazirane su mnoge dijete, ali je prvenstveno treba jesti zbog njenog lekovitog dejstva. Ananas pored ubrzavanja metabolizma sadrži moćan antikancerogeni sastojak, prema analizama skorijih istraživanja. Ipak, kako bi voćka ušla u široku primenu protiv ove opake bolesti potrebno je još istraživanja.

Ananas kao jedan od sastojaka u ishrani, veoma pomaže protiv upale mišića, zahvaljujući enzimu pod nazivom bromelin. Zbog prisustva ovog enzima u ananasu, ubraja se u red namirnica koje se posebno preporučuju za konzumiranje posle treninga, kada je telo izloženo prekomernom naporu. Dobar je za ljudski organizam jer potpomaže održavanju čvrstine kostiju, ali i ublažava bore na licu i podstiče regeneraciju kože.

Na gubitak i smanjenje kilograma istovremeno utiču i voćne kiseline i prisustvo vitamina C u ananasu koji takođe uzrokuju topljenje masti. U ovom voću je sadržan i vitamin B, koji poboljšava normalan rad i funkciju nervnog sistema i doprinosi boljem i zdravijem izgledu kože, kose i noktiju.

Određeni sastojci iz ananasa kao što je mangan, sprečavaju nastajanje osteoporoze.

Istovremeno snižava krvni pritisak, normalizuje probavu i sprečava pojavu retke stolice. Ananas treba jesti ako imate upalu pluća, ali se savetuje i kod grebanja u grlu i kod anoreksije.

Najbolje je konzumirati ga u svežoj i termički ne obrađenoj varijanti pripreme, jer se svakom termičkom obradom, zaleđivanjem, kuvanjem, pa čak i konzerviranjem gube njegova prirodna svojstva i umanjuje se njegovo dejstvo.

IZVOR: DANAS

 

Podeli