Društvo

Obezbeđen dodatni novac za lečenje pacijenata sa retkim bolestima

Svake godine država sve više i više izdvaja za lečenje pacijenata koji boluju od retkih bolesti. Vlada je i ove godine izdvojila novac za morkio sindrom, LAL deficit i retke tumore, rekao je za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U toku sledeće nedelje zasedaće Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na kome će biti pokrenuta procedura za nabavku lekova.

“Ono na čemu ćemo inisistirati i za šta ćemo se boriti je da, pored interesa farmaceutske industrije, kada nam već ne daju da prvih godinu dana lekovi budu besplatni, lek platimo tek kada vidimo da može da pomogne detetu”, rekao je Lončar gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kako je rekao ministar, prioritet za 2018. godinu je proširenje dijagnostičkih metodologija u okviru prenatalne dijagnostike, gde će se pre svega raditi na analizi uzoraka u Srbiji.

“Mnogo tih uzoraka ide u inostranstvo, preko 1.000 za dve do tri godine. To je mnogo novca, stvorili su se uslovi da se to radi u Srbiji i to će biti jeftinije i bolje”, rekao je Lončar.

Radiće se i na uspostavljanju novog sistema, gde bi ginekologija, pedijatrija i lečenje dece bili pod jednim krovom.

“Videćemo gde to može da se radi na jednom mestu, pa da dalje donosimo zaključke”, rekao je ministar.

Upitan za članstvo u organizaciji Eurotransplant, Lončar kaže da je Srbija ispunila sve što je ta organizacija postavila kao zadatak pre godinu dana, te da je ostalo da Zakon o transplantaciji uđe u skupštinsku proceduru.

“Najveći broj donora i transplantacija srca bio je prošle godine, imali smo više od 90 spasenih života samo iz programa transplantacije i nastavljamo da radimo”, kaže Lončar.

Ministar je najavio da će u utorak biti potpisan ugovor sa italijanskim ministarstvom zdravlja koji će omogućiti da naši pacijenti kojima je hitno potrebna transplantacija budu na italijanskoj listi i hitno dobiju organ.

Kada je reč o epidemiji malih boginja Lončar kaže da se sada dešava ono na šta je ministarstvo upozoravalo prethodnih meseci.

“Neminovno je da ima sve više obolelih, da ćemo imati smrtne slučajeve. Jedini lek i rešenje za sve je vakcinacija”, zaključio je Lončar.

RTS

Podeli