Politika

Ugljanin: Dolazak predsednika Erdoana najznačajniji događaj u 2017.godini

Dolazak predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana u Sandžak i poseta Bošnjačkom vijeću, potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji i razumevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, kao i tragična pogibija predsednika opštine Tutin Šemsudina Kučevića najznačajniji su događaji za Bošnjačko nacionalno Vijeće u 2017.godini – rekao je na konferenciji za medije predsednik Vijeća Sulejman Ugljanin. Za 2018.godinu najavio je aktivno učešće Vijeća u izradi pravnog okvira za manjine i reviziji akcionog plana za poglavlje 23 i 24 u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, ali između ostalog i otvaranje moderne bošnjačke gimnazije u Novom Pazaru.

“Iz prepiske sa Žan Klod Junkerom i Johanesom Hanom shvatio sam da oni nemaju pojma šta BNV sve radi. Ili nisu informisani dobro, ili nisu uopšte informisani. Zbog toga sam pozvao šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija na razgovor o inicijativama i zahtevima za regulisanje položaja Bošnjaka u Srbiji. Ako mi oni ne odgovore tražićemo od Sanžačke kuće, zvaničnog udruženja građana da nas zastupaju u Briselu” – rekao je Ugljanin.

On je dodao da je “Srbija konačno prvi put od 1918. i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca samostalna država, gde su republičke granice jedno, a državne medjunarodno priznate granice drugo.

“Sandžak nije obuhvaćem zvanično granicama ni Srbije ni Crne Gore. Tražimo da EU ugradi u akcioni plan rezultate referenduma i da omogući da se volja građana  andžaka koje čine i Bošnjaci i Albanci i Crnogorci i Srbi, koji su ovde autohtoni, narod uvaži i da Sandžak bude ubačen u akcioni plan” – rekao je Ugljanin.

Ugljanin je istakao da se nakon potpisivanja sporazuma izmedju Grada Novog Pazara i Vijeća politička klima u Novom Pzaru potpuno promenila pa ju je ocenio pozitivnom i harmoničnom.

On je istakao da će BNV i dalje insistirati na rešavanju problema nestalih, ubijenih i kidnapovanih Bošnjaka, usaglašavanju nacionalne strukture zaposlenih u sudstvu, tužilaštvu i policiji sa nacionalnom strukturom stanovništva, kao i otvaranju odredjenih programa na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru za obrazovanje kadrova koji će izvoditi nastavu na bosanskom jeziku.

On je zatražio i da policija prestane da ima “represivnu funkciju” u Novom Pazaru jer je jedino takva u ovom delu Srbije, a da je u svakom drugom stabilizirajući faktor.

On se osvrnuo i na to da je ovo izborna godina za BNV , ali da to neće usporiti sve planirane aktivnosti za ovu godinu.

“Mi radimo u kontinuitetu već godinama, a za nas ti izbori ne znače toliko kao za one koji žele da po svaku cenu i nalogu državnih organa uzmu BNV u svoje ruke, kako bi Aleksandar Vučić stavio veće stavio pod svoju kontrolu, kao što je to uradio sa mnogim nacionalnim savetima u Srbiji. U tom smislu mi ćemo raditi na otklanjanju straha kod Bošnjaka, koji je inače prisutan kod svih naroda koji žive u Srbiji“, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je na konferenciji za medije rekao i da je u planu da se u ovoj godini otvori bošnjačka gimnazija u Novom Pazaru po uzoru na Kembridž.

K.J.

Podeli