Politika

Ugljanin pozvao Fabricija na razgovor

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin pozvao je šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija na razgovor o inicijativama i zahtevima za regulisanje položaja Bošnjaka u Srbiji.

U dopisu se  navodi da u skladu sa demokratskim standardima Evropske unije, nije prihvatljivo odlučivanje o položaju manjina bez njihovog učešća. Iz tog razloga, Vijeće zahtijeva izmjenu pojedinih dijelova Akcionog plana za pregovaračka Poglavlja 23. i 24. za pristupanje Srbije Evropskoj uniji i Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

“Ovakav Akcioni plan ne pruža Bošnjacima nikakvu nadu ni perspektivu za rješavanje njihovih vitalnih interesa, jer bošnjački narod, koji čini brojčanu manjinu u Srbiji, ima mnogo nagomilanih problema i veliki broj neriješenih pitanja, kao što je pitanje nestalih Bošnjaka, otmica, masovnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku, kao rezultat organizovanog državnog terora nad Bošnjacima tokom 90-tih, te neriješen status bošnjačkog naroda i status Sandžaka”, navodi se u dopisu koji je predsjednik BNV Sulejman Ugljajnin uputio šefu Delegacije EU u Srbiji.

A. Ni.

Podeli