Društvo

Edukativno predavanje za pčelare

Granski klub pčelara Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja održao je predavanje za sva tri Udruženja pčelara iz Novog Pazara i okolnih mesta. Pred prepunom salom, predavanje je održao poznati profesor i sertifikovani predavač pčelarstva Sulejman Alijagić iz Bosne.

“Prolećni razvoj pčelinjih društava” bila je tema edukativnog predavanja koje je Granski klub pčelara Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja organizovalo za sve pčelare iz Novog Pazara i okolnih mesta.  Cilj je upoznavanje sa brojnim situacijama u kojima se pčelari mogu susresti, kad je odgoj pčela u pitanju, ali i da saznaju neke novine, istakao je zamenik predsednika Granskog kluba pčelara Udruženja “Matičnjak” Ismet Zogić.

“Mogu da kažem da prvi put organizujemo jedan ovakav edukativni skup gde su prisutni svi članovi svih udruženja pčelara Novog Pazara. Udruženja Novi Pazar, Matičnjak i Sandžak.  Sva ova edukativna predavanja su bitna. Za one kosi su početnici, oni sa srednjim znanjem ili se pčelarstvom bave iz hobija, kao i za one profesionalne pčelare. Predavanje je podešeno da bude edukativno, poučno za sve članove udruženja pčelara“, kazao je Zogić.

Predavanje je vodio poznati bosanski sertifikovani predavač pčelarstva i profesor biologije Sulejman Alijagić.

“Današnje predavanje je posvećeno pre svega i projektnom razvoju pčelinjih zajednica. S obzirom da smo imali poslednje dve tri godine velike probleme pokušaću da prenesem nešto svoga znanja i iskustva, s obzirom da jako mnogo komuniciram sa Slovenijom i Hrvatskom, i imam jako dobra saznanja iz Evropske unije koje oni primenjuju, pa ću to pokušati i na vašem terenu to da primenim, kod vaših pčelara. S obzirom da je nadmorska visina mog i vašeg terena približno ista“, istakao Alijagić.

Kako ističu iz Granskog kluba pčelara Novi Pazar, ovakvih predavanja će biti još tokom godine, jer sa svakom novonastalom situacijom ili vremenskim uslovima postoje i određeni načini razvoja pčelinjih društava.

A. Ademović

 

Podeli