Društvo

Sporazum o saradnji Srbije i Kube o lekovima potpisan u Havani

Sporazum o saradnji Srbije i Kube u oblasti lekova i medicinskih sredstava, kojim je predviđeno uspostavljanje zdravstvenih programa za lečenje hroničnih degenerativnih bolesti poput raka i dijabetesa, potpisan je danas u Havani.

Sporazum je potpisao ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar koji u poseti Kubi prati predsdnika Srbije Aleksandra Vučića.

Lončar je kazao da Sporazumom treba da se uredi oblast snabdevanja bio-farmaceutskim proizvodima, medicinskim sredstvima i reagensima za dobrobit pacijenata u Srbiji, kao i da se doprinese napretku u oblasti biotehnologije.

“Sporazum omogućava uspostavljanje saradnje i otpočinjanja projekata koji će omogućiti razmenu lekova i medicinskih sredstava preko sveobuhvatnih tehnoloških paketa, kao i intenzivnu buduću saradnju i nove zajedničke projekte dveju zemalja u ovoj oblasti”, rekao je Lončar, prenelo je njegovo ministarstvo.

Na Kubi sporazum sprovodi Grupa biotehnološke i farmaceutske industrije – “BioKubaFarma” i kompanije koje je čine, kao i Centar za državnu kontrolu lekova, medicinske opreme i sredstava – “SEDMED”, dok su u Srbiji zaduženi Ministarstvo zdravlja Srbije i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Sporazum je potpisan na pet godina, s mogućnošću produženja.

 

Beta

Podeli