Categories: Društvo

Novi uslovi za penzionere od 1. januara 2018. godine

Od prvog januara stupaju na snagu novi uslovi za odlazak u penziju, kako starosnu tako i prevremenu. Ove izmene odnose se najviše na žene, što znači da će tek sa 62 godine starosti i najmanje 15 godina radnog staža otići u starosnu penziju. Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje najavljuju da će isplata povećanja penzije od 5 odsto početi sa januarskim čekom.

Broj penzionera u 2017. godini, prema rečima direktora PIO Fonada filijale u Novom Pazaru Mirsada Abdurahmanovića, je manji u odnosu na prethodnu godinu. Kako kaže ukupno je 21.065 penzionera, od toga 13.170 u Novom Pazaru, 4.647 u Sjenici i 248 u Tutinu. On takođe ističe da će za žene uslovi odlaska u penziju biti promenjeni od prvog januara 2018. godine.

„To znači da će žene raditi 6 meseci duže. Odnosno da će u starosnu penziju ići sa 62 pune godine i najmanje 15 godina radnog staža. Dok za odlazak u prevremenu starosnu penziju za žene će nastupiti izmena zakona i to da imaju 56 godina i 4 meseca starosti i minimum 38 godina staža osiguranja. Kod muškaraca taj odnos je manje promenljiv. Za odlazak u starosnu penziju potrebno je 65 godina starosti i minimum 15 godina staža osiguranja a za odlazak u prevremenu starosnu penziju potrebno je 57 godina starosti i minimum 40 godina radnog staža“, rekao je Abdurahmanović.

On je takođe, istakao da će, u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, naknada za pogrebne troškove biti obračunata u visini jedne i po prosečne penzije isplaćene preko PIO Fonda u prethodnom kvartalu u odnosu na datum smrti korisnika penzije. Naknada za ove troškove iznosi 35.726 dinara za sve kategorije korisnika penzija, kazao je on. Za ostvarivanje ovog prava neophodno je filijali Fonda PIO predati popunjen zahtev, priložiti izvod iz matične knjige umrlih, račun o troškovima sahrane i drugu potrebnu dokumentaciju. Na rešenje o ostvarivanju ovog prava i na isplatu pomenute naknade čeka se najduže 30 dana, ističu u Fondu PIO.

A. Ademović

 

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

SDA Sjenica: SPP bazira kampanju na dezinformacijama

Iz sjeničkog ogranka SDA Sandžaka tvrde da SPP u Sjenici bazira kampanju na dezinformacijama obmanjujući…

41 mins ago

Šah u škole: Poznati šampioni na nivou grada

Popularizaciju drevne igre na nivou grada pokrenuo je Šahovski klub Ina Dizajn Novi Pazar u…

3 hours ago

Hitna služba: Više od 170 intervencija dnevno

Usled virusa koji su trenutno aktuelni i nagle promene vremenskih uslova, poslednjih dana Hitnoj službi…

3 hours ago

Takmičenje iz hemije održano proteklog vikenda na DUNP

Proteklog vikenda na  Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održano je Republičko takmičenje iz hemije. Na…

5 hours ago

Hamzagić: Svi obradovani investicijom koju je dogovorio naš lider, SDA opravdano u panici

Sandžačka demokratska partija u Tutinu vodi dinamičnu, pozitivnu i korektnu kampanju. Lista SDP u Tutinu…

6 hours ago

Usporena inflacija ali i zaduživanje u bankama

U poslovnim bankama čekaju da prođe i vreme skupog novca. Кada počne da pojeftinjuje, smanjiće…

6 hours ago