U prvih mjesec dana nasilja ubijeno 6. 700 Rohinja

Više od dvije trećine muslimana ubijeno je, a mnogi su spaljeni u svojim domovima ili pretučeni na smrt, tvrde ljekari bez granica.

Najmanje 6. 700 Rohinja, među kojima 730 djece do pet godina, ubijeno je samo u prvom mjesecu vojne kampanje na zapadu Mijanmara, izvijestila je organizacija Liječnici bez granica.

“Broj mrtvih je najvjerojatnije veći od procijenjenog”, rekao je doktor Wong koji je razgovarao s više od 11. 000 izbjeglica u Bangladešu. Više od 640.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš od avgusta bježeći pred progonom koji su Ujedinjeni narodi ocijenili “etničkim čišćenjem”. Mijanmarska vojska je dosad navodila podatak o 400 mrtvih na strani Rohinja, za koje tvrdi da su potaknuli sukobe krajem avgusta.

Spaljeni u domovima

“Ljudi su nam rekli da su čitave porodice smaknute pošto ih je vojska zatvorila u kuću i zapalila”, rekao je doktor Wong.

Istraga pokazuje da ih je 69 % žrtava ustrijeljeno, 9 % je umrlo od teških opekotina odnosno spaljeno u svojim domovima, a 5 % od premlaćivanja. Dva posto su žrtve eksplozija nagaznih mina. Mijanmarska vojska je počela kampanju 25. avgusta nakon napada pobunjenika Vojske za spas Rohinja u Arakanu na policijsku postaju.

Rohinje su najveća populacija apatrida u svijetu pošto im je vojna hunta u Mijanmaru 1982. oduzela mijanmarsko državljanstvo. Izloženi su diskriminaciji, nemaju lične isprave i ne mogu putovati ni vjenčati se bez odobrenja. Nemaju pristupa tržištu rada ni javnim službama poput škola i bolnica.

Izvor: Agencije

Podeli