Svet

Katar pozvao SAD da povuku odluku o Jerusalemu

Katar odbacio Trampovu odluku o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i upozorio međunarodnu zajednicu na posljedice ove odluke. Katar je pozvao Sjedinjene Američke Države da povuku odluku o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Lulwa Al Khater rekla je da Katar odbacuje odluku američkog predsjednika Donalda Trampa i upozorava međunarodnu zajednicu na njene posljedice. Međunarodne organizacije su već odbacile Trampovu poziciju, dodala je. Organizacija islamske saradnje (OIC) u srijedu je na vanrednom samitu u Istanbulu proglasila Istočni Jerusalem prijestolnicom Palestine i odbacila Trampovu odluku kao nevažeću. Osnovano 1969, OIC sa 57 zemalja članica predstavlja sebe kao “kolektivni glas muslimanskog svijeta”.

Tramp je 6. decembra objavio da SAD formalno priznaju Jerusalem kao prijestolnicu Izraela i da će početi proces premještanja ambasade u ovaj grad, prekidajući decenijsku američku politiku prema ovom pitanju. Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude glavni grad njihove buduće države, dok Izrael kaže da Jerusalem, koji je pod izraelskom okupacijom, ne može biti podijeljen.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala izraelske zahtjeve da cijeli grad bude pod vlašću ove države.

 

Izvor: Agencije

Podeli