Sarajevo ima novi Ginisov rekord: 20 učenika sviralo klavir

U sarajevskoj Vijećnici  oboren je Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira čime je Bosni i Hercegovini pripao još jedan svjetski rekord.

Ovaj projekat se pripremao nekoliko mjeseci, a danas su četiri škole pod jednim krovom oborile rekord u sviranju klavira.

Učesnici u ovom projektu su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva. Prilikom obaranja rekorda, dvadeset učesnika izvelo je kompoziciju “Galop Marche”, francuskog muzikologa i kompozitora Alberta Lavignaca. Ista kompozicija je prethodno korištena za obaranje ovog rekorda ali za manji broj ljudi, a za ovu priliku za 20 ruku kompoziciju je prilagodio i raspisao mladi bosanskohercegovački kompozitor Đorđe Jovančić.Jovančić je kazao za N1 kako je sve lako išlo i da sve prođe savršeno kad se okupe dobre energije.

Zvanični pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira organizovalo je Udruženje za promociju pijanizma i klavirske muzike – Tattile, a učešće na ovom nesvakidašnjem svečanom događaju uzeli su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

U nastojanju da promovišu pedagoški i umjetnički rad, profesiju, mlade pijaniste te sve navedeno približe što širem auditorijumu, iz udruženja Tattile odlučili su oboriti postojeći rekord koji su do sada držali učenici i studenti profesorice Angele Montemurro iz Barija (Italija) kada ih je 18 u oktobru 2014. godine sviralo za klavirom.

Pripreme za obaranje Guinnessovog rekorda trajale su tri mjeseca. U obaranju rekorda učestvovali su učenici iz Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo”, “BASICS” škole, Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” i Srenjoškolskog centra Istočna Ilidž.

 

Izvor: N1

Podeli