Categories: Društvo

Okreni se sportu umesto nasilju

Kulturni centar Damad i Sportski savez Novi Pazar organizovali su javni razgovor, između istaknutih sportista i sportskih radnika i srednjoškolaca, povodom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Cilj je da se promoviše uspeh u sportu, i ukaže na mogućnost izbora i pozitivne alternative koje mogu biti protivteža nasilju.

Javnim razgovorom između mladih iz Novog Pazara i najistaknutijih sportista i sportskih radnika završava se produženih “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, kazala je direktor Kulturnog centra “Damad” Zibija Šarenkapić.  Ona je istakla da je ovo jedan od najpreventivnijih pristupa suzbijanju nasilja nad ženama i devojčicama, jer se mladima nude novi uzori i modeli na koje treba da se ugledaju.

“Verujemo da oni imaju šansu da naprave izbor da se bave sportom i odustanu od ma kog oblika nasilja u onom vršnjačkom smislu ali i nasilja nad drugaricama i ženama, generalno”, dodala je Šarenkapić.

Poznati  sportisti i sportski radnici istakli su koliko je sport uticao na njih i koliko im je kroz život pomogao. Na taj način želeli su da prisutnima pokažu da postoji mnogo boljih stvari i načina da se izgradi pozitivan i zdrav život bez nasilja.

“Što se tiče nasilja nad ženama ili bilo koga drugog sam protiv, zbog toga što to rade oni koji su slabi i ne umeju da reše konflikt. Zato je moja preporuka svima koji žele da izbace bes da dođu kod nas na trenig i istrče sa nama ili neka se bave bilo kojim drugim sportom”, kazala je atletičarka Novog Pazara Amela Terzić.

“Nasilje bilo kakve vrste ne podržavam, i poruka mladima je bavite se sportom, ili bilo kakvim fizičkim aktivnostima. Socijalizujte se što više. Jer mislim da je generalni problem to što je socijalizacija prešla na neku virtualnu formu”, rekao je trener OK Novi Pazar Hamza Zatrić.

“Glavna naša pouka je da prenesemo  mladima koliko je sport uticao na to da se mi u jednom momentu transformišemo i promenimo. Da svoje neke negativne karakteristike pretvorimo u pozitivu. Poenta je da na kraju postanemo svesni ljudi koji pozitivno razmišljaju o slabijem polu, o ženama ali i o deci”, istako je trener AK Novi Pazar Rifat Zilkić.

Podsećamo da je “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja je počela Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava  Međunarodnim danom ljudskih prava.

A. Ademović

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Promovisan prvi broj časopisa “Archiculture”

U Novom Pazaru je održana promocija prvog broja časopis ‘Archiculture’, čiji je glavni urednik student…

14 hours ago

Biševac: Pored korićenja gradimo još 16 mostova

O diskusiji o budžetu i kreditnom zaduživanju puno toga je rečeni od odbornika i evo…

14 hours ago

Starović: Preko 15 ipo miliona za Novi Pazar

Ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, Nеmanja Starović danas je u svojoj prvoj…

18 hours ago

Dinheta Pulić (SDA Sandžaka): Povećajte nam odbornička primanja

Odbornica SDA Sandžaka Dinheta Pulić tražila je danas od grada Novog Pazara da poveća iznose…

19 hours ago

Šabotić: Sredstva iz kredita za eksproprijaciju zemljišta oko reke Raške

Gradski većnik, Albin Šabotić, odgovarajući na pitanje opozicije zašto se grad Novi Pazar kreditno zadužuje…

19 hours ago

50 jedinica krvi u današnjoj akciji

Organizovana je prva ovomesečna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Novom Pazaru. Prikupljeno je 50 jedinica,…

19 hours ago