Saobraćajna policija kontroliše alkoholisanost vozača

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od juče na teritorije cele zemlje sprovode akciju pojačane kontrole saobraćaja sa akcentom na alkoholisanost vozača i vožnju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Akcija se sprovodi u svim zemljama u Mreži saobraćajnih policija Evrope.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, sprovešće, od 11. do 17. decembra akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerene na vožnju u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Ova akcija juče je počela  u svim državama članicama organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

Iz MUP-a podsećaju da prema trenutno važećim propisima svaka kontrola vozača, odnosno vozila, podrazumeva i obavezno alkotestiranje.

Akcija pojačane kontrole saobraćaja i vozača koji eventualno upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci od juče se sprovodi i na području Policijske uprave Novi Pazar. Problem alkoholisanosti poslednjih godina nije među najčešćim uzrocima saobraćajnih nezgoda na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

Analize u Srbiji, međutim, ukazuju da se vožnja u alkoholisanom stanju javlja kao uticajni faktor nastanka saobraćajne nezgode u 8,5 odsto od ukupnog broja, odnosno u oko 15 odsto saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.Tokom sprovođenja ove akcije, u istom periodu prošle godine, 1.286 vozača isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, dok su 273 vozača zadržana na trežnjenju u službenim prostorijama.

Podataka o vozačima koji učestvuju u saobraćaju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci nema, ali samim tim što je i takva provera uključena u akciju koja je u toku, ukazuje na postojanje ovog problema.

Podeli