Kultura

Karikature Dušana Petričića u muzeju “Ras”

U novopazarskom Muzeju “Ras” otvorena je izložba karikatura istaknutog ilustratora i karikaturiste iz Beograda, Dušana Petričića. Izloženo je 40 radova koji na satiričan način govore o aktuelnim društvenim i političkim temama.

Radovi Dušana Petričića zabavili su i podstakli na razmišljanje publiku u novopazarskom muzeju. Istaknuti karikaturista kaže da ti radovi predstavljaju njegov odnos prema stvarnosti i da mu oni pomažu da preživi dešavanja koja okružuju kako njega tako i građane. ”To je najzanačajnija stvar koju ja radim u poslednjih nekoliko godina. Ja radim i druge stvari kao što su ilustracije knjiga za djecu, ali ovo je najbitnije. Ove karikature su moj odnos prema stvarnosti u kojoj svi živimo “, kaže Petričić.

Izložbu je otvorio kolega autora, takođe afirmisani karikaturista, Toša Borković, rekavši da se nije rodio umjetk i majstor u karikaturi kao što je Dušan Petričić.
Direktor Muzeja, Fuad Baćićanin, izrazio je zdaovoljstvo sto je priređena ovako važana izložba I što ju je posjetila brojna publika.

Dušan Petričić, prve karikature napravio je i objavio šedsedsetih godina i kako kaže ” svjedok je i kritičar različitih državnih zajednica, brojnih režima i vlasti”. Petričić je na Akademiji primenjenih umjetnosti diplomirao 1969. godine. Kao karikaturista i ilustrator radio je za Večernje novosti, Ekonomsku politiku, Kekec, Nin i Poletarac.

Njegovi radovi će ostati u prostoru Muzeja “Ras” u narednih petanest dana.

Podeli