Politika

Čavušoglu, Crnadak i Dačić: Politička saradnja dobra, da takva bude i ekonomska

Turska će dati garancije i finansijski će podržati izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, a na Bosni i Hecegovini i Srbiji je da se dogovore o njegovoj trasi, rečeno je posle sastanka šefova diplomatije Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine. Nakon razgovora u vili “Mir” u Beogradu, Ivica Dačić, Melvut Čavušoglu i Igor Crnadak ocijenili su da su politički odnosi između tri zemlje dobri i da bi se trebalo usredsrediti na ekonomsku saradnju.

Kako je rečeno, Turska je, osim za infrastrukturu, posle dogovora sa Rusijom zainteresovana i za energetsko povezivanje tri zemlje kroz gasnu interkonekciju. Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu istakao je da su politički odnosi tri zemlje veoma dobri, a da se i ekonomski razvijaju i napomenuo da su u Istanbulu nedavno otvorene trgovinske kancelarija BiH i Srbije.

“Uvjeravam vas da će Turska pružiti garanciju i učestvovavati u projektu auto-puta Beograd–Sarajevo. Što se tiče energetike mi želimo da budemoi prisutni u ovom regionu. Nama je značajno ono što je dogovor sa Rusijom, ali od tog dogovora koristi će biti i za ovaj region a mi ćemo u tom smislu dati svu svoju podršku koju možemo“, rekao je Čavušoglu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocjenio je da su, i pored nepotrebnih komplikacija dogovori na susretu državnih delegacija Srbije i Bosne i Hercegovine bili uspješni i korisni u pogledu stabilnosti u regionu.

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak je, takođe, ocjenio da su razgovori na najvišem nivou BiH i Srbije bili otvoreni i da su odnosi, ipak, pomjereni korak naprijed.

Trojica šefova diplomatija dogovorili su sledeći trilateralni sastanak za prvu polovinu 2018. godine u Turskoj.

Izvor: RTS / A. Ni.

Podeli