Društvo

Snežno jutro – putevi prohodni

Preduzeće ”Novi Pazar – put” je i ove godine spremno dočekalo zimu. Iako je osvanulo snežno decembarsko jutro, svi putevi koje održava ovo preduzeće su prohodni. Osim što poseduju adekvatnu mehanizaciju i ljudstvo za zimsko održavanje puteva, ”Novi Pazar-put” obezbedio je i dovoljne količine abrazivno-posipnog materijala na svim pounktovima.

Sezona zimskog održavanja puteva zvanično je počela 15.novembra. I pre toga novopazarski putari imali su intervencije na putevima.

”Svi putevi koje održava Novi Pazar put su prohodni, kako oni na području Sjenice, Tutina, Novog Pazara, tako i oni na prilazima Kopaoniku, Goču i Goliji. U višim predelima je obavezna upotreba zimske opreme, a na putevima sa tucaničkim kolovozom obavezna je upotreba lanaca”, upozorava rukovodilac Održavanja puteva u preduzeću ”Novi Pazar – pu” Nermin Ljajić.

Preduzeće je obezbedilo i dovoljne količine abrazivno-posipnog materijala, koje su deponovane na svih devet punktova. Iako na kolovozima u Novom Pazaru nema snega, kolovozi su vlažni i posipanje se vrši u uslovima jutarnjih temperaturnih minusa. Na putevima prvog prioriteta upotrebljava se putna so, a na onim drugog i trećeg prioriteta, rizla.

”Oko nule i ispod nule stvara se led na kolovozu. Oni su klizavi. Da bismo sprečili formiranje poledice, mi upotrebljavamo posipne materijale da bismo poboljšali hrapavost prijanjanja pneumatika”, kaže Ljajić.

A na kritičnim deonicama gde se javljaju zavejavanja – ističe Ljajić – postavljena je adekvatna saobraćajna signalizacija koja učesnike u saobraćaju upozorava na pravila ponašanja u zimskim uslovima.

S.Lj.

Podeli