Hronika

Masovna hapšenja po Srbiji zbog korupcije, Novopazarac uhapšen zbog prevare

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su prethodnih dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili 56 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela.

U akcijama koje su, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, sprovedene na teritoriji Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Prokuplja, Pirota i Novog Pazara uhapšeni su osumnjičeni koji su koruptivnim krivičnim delima oštetili budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica za više od 8,4 miliona evra, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su Dž.M. (1973), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo prevara.

“Dž.M. se tereti da je oštećenima obećavao zaposlenje u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, tražeći im zauzvrat, na osnovu falsifikovane dokumentacije koju su dobili od njega, da kod poslovnih banka podignu kredite. Iznose kredita oštećeni su davali osumnjičenom, a od jednog broja oštećenih Dž.M. je pozajmljivao novac pod izgovorom da mu je potreban za lečenje supruge i deteta za koje je tvrdio da boluju od karcinoma. Osumnjičeni je na taj način oštetio 53 osobe za 23.702.221 dinara”, kaže se u saopštenju policije.

Takođe, u akciji usmernoj na suzbijanje sive ekonomije zaplenjeno je 31.627 boksova cigareta različitih marki bez akciznih markica, vrednosti oko 50 miliona dinara.

Među uhapšenima su i bivše odgovorno lice Aerodroma “Nikola Tesla”, četiri policijska službenika, bivši stečajni upravnik preduzeća “Zastava Kovačnica u stečaju”, kao i zaposleni u preduzećima “Železnice Srbije”, “Poštanska štedionica” – ekspozitura Vršac, u Banci “Inteza” – ekspozitura Pančevo i “Jugobanci – JU banci” AD Kosovska Mitrovica, kao i vlasnici i odgovorna lica u privrednim društvima.

U sklopu akcije zbog postojanja osnova sumnje da su počinili korupitivna krivična dela, krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv 40 osoba.

Izvor: RTS

Podeli