Društvo

Konsultacije o izmjenama zakona o savjetima nacionalnih manjina

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, sprovodi postupak javnih konsultacija o radnom tekstu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Ministarstvo će povodom javnih konsultacija organizovati okrugle stolove i u Beogradu, Subotici, Bujanovacu i Petrovcu na Mlavi.

Unapređenje ovog zakona dio je obaveza predviđenih akcionim planom za poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava i Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Radni tekst Nacrta zakona pripremljen je u inkluzivnom i transparentnom procesu, uz aktivno učešće nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, rekli su iz nadlježnog ministarstva.

Iz Gradske uprave Novi Pazar smatraju da su ovakve dijaloške metode koje je pokrenulo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dobre i da one dovode do najboljih rješenja.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća rekli su da nisu zadovoljni predloženim izmjenama i dopunama zakona.

Jedan od ciljeva je unapređenje zakona u pravcu jasnijeg definisanja ovlašćenja nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, smanjenja prekomerne politizacije, transparentnijeg finasiranja djelatnosti nacionalnih savjeta nacionalnih manjina kao i otklanjanje drugih eventualnih nedostataka koji se uočavaju u praksi.

A. Ni.

Podeli