Društvo

Hladan vazduh okidač za astmu

Svaki izlazak na hladnoću astmatičari dočekuju sa strepnjom: da li će hladnoća pokrenuti napad? Još ako je udružena sa vlagom i aerozagađenjem, koje je intenzivnije tokom zime, razloga za oprezniji boravak napolju oboleli od astme i te kako imaju.Ovih dana,pulmolozi imaju pune ruke posla a biće ga,kako kažu sve do aprila, kada asmatičari mogu malo da predahnu jer ispraćaju hladno vreme.

Hladnoća provocira disajne puteve, steže bronhije i zapravo je okidač za astmatični napad. Ovim bolesnicima ne prija ni boravak u zatvorenim prostorijama u kojima je gužva, gde cirkulišu virusi koji takođe mogu da izazovu pogoršanje bolesti, pa se zato astmatičari više čuvaju zimi nego za vreme tri ostala godišnja doba” ističe pulmolog dr Emro Bihorac.

On objašnjava da bronhije reaguju veoma brzo, sužavaju se i pojačava se sekrecija. Čitav niz ćelijskih medijatora se pokreće i deluje. Zbog suženja bronhija i pojačane sekrecije sluzi, počinje kašalj, kao i sviranje u grudima.

Dr Bihorac napominje da astmatičari nikako ne smeju na svoju ruku da uzimaju druge lekove, posebno one za smirenje, jer oni mogu da pogoršaju bolest. Takođe, nije preporučljivo uzimanje previše tečnosti, jer to povećava količinu sekreta kojeg astmatičar ionako ima puno. Preporučljivo je pred svaku sezonu gripa da se astmatičari vakcinišu,naglašava dr Bihorac.

 

B.B.

Podeli